Press "Enter" to skip to content

410-asis Joniškėlio gimtadienis su karališkais akcentais

Ne kartą yra tekę girdėti, kad joniškėliečiai yra per daug išdidūs, „pasikėlę“ ir net arogantiški. Esą, tuščioje vietoje prisigalvoja visokių „stebuklų“, „respublikų“ ir kitų niekam nereikalingų „navatnybių“. Iš dalies su tuo būtų galima sutikti. Tačiau, tik iš dalies. Esame kitokie ir tokiais mus pavertė unikali ir analogų nelabai turinti istorija.

Šiemet sukanka 410 metų, kai pirmą kartą buvo paminėtas Joniškėlio vardas. Ko gero, prieš keturis šimtmečius niekas negalėjo pagalvoti, jog tuomečio mažo kaimelio raida bus paženklinta įvykiais, kurie turės lemiamos įtakos ne tik mūsų kraštui, bet ir visai Lietuvai. Tai bus istorija, kurią rašys ne tik chrestomatinės asmenybės, bet ir daugybė beveidžių ir bevardžių šiame krašte gyvenusių žmonių. Pagerbti juos ir pasidžiaugti dabar čia gyvenančiais, kasmet, trečią liepos savaitgalį Joniškėlin susirenka po visą pasaulį išsiblaškę kraštiečiai.

„Joniškėlio respublikai-410“ – ambicingai skelbia šį savaitgalį antrame pagal dydį Pasvalio rajono mieste vyksiančios šventės plakatai. Kviečiu susipažinti su staigmenomis, kurias joniškėliečiai parengė savo miesto gimtadienio svečiams.

Šeštadienio rytą, 10 val. prie Pasvalio krašto muziejaus bus duotas startas tradiciniam, jau trečiam dviračių žygiui „Joniškėlio respublika 2016“. Istorikas ir nepailstantis dviračių entuziastas Gražvydas Balčiūnaitis šiemet vėl pakvies aplankyti įdomias krašto vietas, gamtos, kultūros ir paveldo objektus. Žygio maršrutas: Pasvalys–Joniškėlis–Linkuva–Petrašiūnai–Joniškėlis. Šioje 65 kilometrų ilgio atkarpoje dviratininkai aplankys Migonių piliakalnį, Raudonpamūšio atodangą, Dvariūkų užtvanką, Linkuvos bažnyčią, karmelitų vienuolyną, sinagogą, siaurojo geležinkelio muziejų Petrašiūnuose, dolomito atodangą, Pamūšio Lurdą ir kitus objektus. Norintys dalyvauti žygyje galės prisijungti Joniškėlyje (miesto centre) bei kituose maršruto taškuose.

Tuo pat metu (10 val.) Joniškėlyje, Audriaus Mosteikos sodyboje, prasidės rajono seniūnijų sporto žaidynių paplūdimio tinklinio varžybos.

Pamenate Antuaną de Sent-Egziuperi: tikri dalykai yra matomi ne akimis, bet širdimi. Joniškėlis turi turtingą ir unikalią istoriją. Deja, penkiasdešimt okupacijos metų daug ką negrįžtamai sunaikino ir šiandien mes galime tik siela ir širdimi pajusti kažkada čia buvusią didybę. Todėl kiekviena galimybė tiesiogiai prisiliesti prie šio krašto praeities yra verta aukso. Būtent tokią, išskirtinę progą joniškėliečiams suteiks Vilniaus universiteto biblioteka, kuri šeštadienį, 12 val. seniausioje Lietuvoje Joniškėlio ligoninėje pristatys parodą „Joniškėlio krašto istorija Vilniaus universiteto bibliotekos dokumentuose“.

Čia bus Martyno Švabo (Švobos) testamento vykdytojo Jono Puzino raštas, kuriame pirmą kartą istorijoje paminėtas Joniškėlio vardas. Bus galima susipažinti su Adolfo Abichto (pirmasis Joniškėlio ligoninės gydytojas, Vilniaus universiteto profesorius, vienas geriausių to meto medikų, mineralinio vandens „Vytautas“ ir „Birutė“ gydomųjų savybių tyrėjas) rankraščiais, receptais, knygomis. Žavūs bažnyčios tvoros statymo brėžiniai, Benedikto Karpio 1915–1917 metais rašyti laiškai, kuriuose jis aprašo ne tik dingusius evakuojamus bulius, bet ir prideda savo ranka pieštus (!) jų portretus, Marijos Karpienės testamentas ir daugybė kitų retų dokumentų, kurie primins šios garsios didikų giminės gyvenimą Joniškėlyje.

Gabrielės Petkevičaitės-Bitės epochą liudys originalūs, jos mokytojo Lauryno Ivinskio išleisti pirmieji lietuviški kalendoriai slapyvardžiu „Dvi moteri“ (Bitė ir Žemaitė) pasirašytos knygelės, atsiminimai ir laiškai.

Neabejotina parodos puošmena, į UNESCO programos „Pasaulio atminties“ nacionalinį registrą įtraukta, Vilniaus universiteto bibliotekos rankraščių skyriuje saugoma Vilniaus medikų draugijos „Aukso knyga“, kurioje surašyti visi šios organizacijos nariai.

15 val. vynuogių ir vyno entuziastas Algirdas Lungis pakvies visus norinčius aplankyti (programa mokama) jo vynuogių ūkį.

Nuo 16 val. Gabrielės Petkevičaitės-Bitės gatvėje (šventės metu eismas joje bus draudžiamas) pradės veikti žemės ūkio technikos paroda, kurios metu bus galima iš arti susipažinti su pačiais moderniausiais mūsų krašto ūkininkų naudojamais, ne vieną šimtą tūkstančių eurų kainuojančiais agregatais.

17 val. šalia Mažupės pakrantėje esančio miesto Angelo trimis patrankos salvėmis bus iškilmingai paskelbtas šventės atidarymas. Nuo čia šventinė eisena (joje kviečiami dalyvauti visi svečiai ir dalyviai) pajudės link karininko A. Stapulionio paminklo.

Už kiek kilogramų lašinių galima nusipirkti traukinį? Kiek granatų telpa klebono sutanoje ir kaip moteriškas sijonas gali virsti mirtinu ginklu? Tai ir dar daugiau sužinosite 17.30 val. atvykę prie karininko A. Stapulionio paminklo. Šių eilučių autorius jums dar kartą primins unikalią „Joniškėlio mirties bataliono“ istoriją, kurio veikla turėjo lemiamą įtaką įtvirtinant mūsų šalies valstybingumą XX a. pradžioje.

18 val. šventė persikels į miesto sodą. Čia vyks Joniškėlio miesto garbės piliečio vardo suteikimo ceremonija. Joniškėliečiai turi tradiciją pagerbti labiausiai miestui ir žmonėms nusipelniusius asmenis. Šiemet miesto garbės piliečio vardo regalijos atiteks žmogui, kurio atkaklaus darbo pastangomis Joniškėlis tapo žydinčiu Šiaurės Lietuvos perlu. Kas jis? Tebūnie tai staigmena…

O staigmenų tą vakarą tikrais netrūks!

„Pasvalys turi chorą „Canticum novum“, o kuo prastesnis Joniškėlis?“ – kartą tarstelėjo krūvon susirinkę joniškėliečiai. „Mums reikia savo kolektyvo!“ Kaip tarė, taip ir padarė. Kas iš to pavyko, turės progos pamatyti ir išgirsti visi, nes tą vakarą bus pristatytas naujai suburtas Joniškėlio miesto choras „Volungė“ (vadovė – Jolanta Giedraitienė).

19 val. į sceną lips nerimstanti ir šimtaprocentinę gerą nuotaiką dalinanti grupė „Išjunk šviesą!“.

Aktorius, skaitovas, muzikantas, bardas bei unikalaus, charizmatiško balso savininkas – Faustas Petriškis. Ši jauna talentinga asmenybė jau ne pirmus metus žavi ir stebina visą Pasvalio rajoną (ir ne tik). 20 val. jaunieji Pasvalio krašto muzikantai savo koncertą dovanos Joniškėlio šventės svečiams.

Šiemet sukanka 280 metų, kai karalius Augustas III 1736 metais dvarininkams Karpiams suteikė privilegiją steigti Jochaniškėlio miestelį. Ta proga Jo didenybė dar kartą užsuks į Joniškėlį. Ir ne vienas, o lydimas „Pajiešmenių Brass“ orkestro. Karališkos šeimos vizitas planuojamas 21 val.

22 val. joniškėliečių (ypač moteriškos lyties) širdis bandys užkariauti muzikinio televizijos projekto „X Faktorius“ finalininkai ir publikos numylėtiniai grupė „Benjamins“.

Visą vakarą veiks bendruomenių kiemeliai, Pasvalio Visuomenės sveikatos biuro specialistai nemokamai tikrins sveikatą, vaikus linksmins pasakų personažai, o atrakcionų parke pramogų ras net patys išrankiausi piliečiai. Gurmanai galės pasimėgauti ne tik išskirtinėmis Joniškėlio gaspadinių vaišėmis, bet ir paragauti unikalių (kai kas sako, net gydomųjų galių turinčių) Raubonių bendruomenės virtinių!

Kas nors kartą yra dalyvavęs Joniškėlio miesto gimtadienyje žino, kad labiausiai jaudinanti ir visus vienijanti programos dalis yra fejerverkai. Ir stiprybė čia ne danguje sproginėjančių margaspalvių liepsnų kainoje, o ypatingoje atmosferoje, kuri tvyro Mažupės pakrantėje. Būtent čia, kartą metuose, susirenka visi: ir jauni, ir seni, čia gyvenantys ir atvykstantys tik atostogoms. Iš Anglijos ir Airijos, Norvegijos ir Ispanijos… Tam, kad bent vienai dienai, vienai nakčiai tapti didele bendruomene, kurią vienija 410 metų praeitis… Netikite? 23 val. ateikite prie miesto Angelo ir suprasite, kokia tai nepakartojama akimirka. Beje, jei techninės sąlygos leis, šiemet fejerverkai bus lydimi muzikos.

Po ugnies šou, šventės dalyvių lauks diskoteka.

Tačiau tuo šventė tikrai nesibaigs. Neabejotina šių metų „vinis“ – liepos 24 d., 13 val. vyksiančios žirgų konkūrų varžybos UAB „Agrarinės paslaugos“ taurei laimėti. Tai pirmas tokio tipo renginys mūsų rajone ir organizatoriai bei dalyviai tikisi nemenko žiūrovų dėmesio. Pasigrožėti žirgais bus galima aikštėje šalia Joniškėlio vaikų darželio (Maironio ir Meškalaukio gatvių sankryža).

plakatas (1)

 

Komentuoti su „Facebook “

Be First to Comment

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.