Press "Enter" to skip to content

Ugnis pasiglemžė mažamečio gyvybę

Staiga atšalę orai ne tik pradžiugino žiemos išsiilgusius tautiečius, bet ir sukėlė virtinę nelaimių. Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento duomenimis, per pirmąsias šių metų dienas Lietuvoje jau kilo 220 gaisrų, kurie pareikalavo penkių gyvybių. Ypač skaudi nelaimė įvyko šį šeštadienį Joniškėlio mieste. Be priežiūros namuose palikti penki vaikai, degiu skysčiu bandydami užkurti krosnį, sukėlė gaisrą. Liepsnose žuvo 2015 m. gimęs berniukas. Jo brolį dvynį išgelbėjo į pagalbą atskubėjęs kaimynas.

Spėjo išgelbėti tik vieną broliuką

Kaip pasakoja kaimynystėje gyvenantis Sigitas Starta, nusigandę vaikai pas jį atbėgo maždaug 14 val. 35 min. Pirmieji vyriausio dvylikamečio berniuko žodžiai buvo „Broliukai dega!“. Nieko nelaukdamas vyras su žmona pasileido link greta degančio namo. Pro pagrindines duris jau veržėsi dū- mai ir poros metrų ugnies liežuviai, tad kelias į vidų buvo atkirstas.

S. Startai į pagalbą atbėgo kaimynystėje gyvenanti Joniškėlio apylinkių seniūnijos socialinė darbuotoja Snieguolė Gruzinskienė su vyru Egidijumi. Negalėdami išplėšti medinio lango rėmo, vyrai išdaužė langą ir Sigitas ryžosi eiti vidun. Kambarys skendėjo dūmuose, tad judėti teko apgraibomis.

– Vaikų nesigirdėjo, ir jau pagalvojau, kad pavėlavome, – prisipažįsta Sigitas Starta.

Staiga kitame kambaryje pasigirdo verksmas ir vyras metėsi ton pusėn. Apčiuopomis suradęs berniuką, su- čiupo ir per išdaužtą langą padavė Snieguolei. Žinodamas, kad viduje liko broliukas, vyras įkvėpė oro ir vėl grįžo į degantį kambarį. Iš pradžių dar girdėjo vaiko verksmą, tačiau liepsnos pliūpsnis jį nutraukė. Sąmonę nuo dūmų beprarandantį Sigitą iš degančio namo pro langą ištraukė Snieguolė su vyru Egidijumi.

– Prisiminiau, kad viduje yra dujų balionas. Jei jis sprogs – žūsime visi, todėl ėmėme trauktis nuo namo. Šiek tiek paėjus išgirdau verkiantį vaiką… Girdėjo ir kiti… Tačiau jau nieko nebegalėjome padaryti, – ašaras sunkiai tramdydama pasakoja Snieguolė.

Bendrasis pagalbos centras pranešimą apie Joniškėlyje degantį namą gavo 14 val. 40 min. Po penkių minučių į įvykio vietą atskubėjo Joniškėlio ugniagesių komanda. Nors buvo sureaguota operatyviai, vaiko gyvybės išgelbėti nepavyko. Namas degė atvira liepsna. Ugnies liežuviai veržėsi pro langus, duris, stogą. Atvykę ugniagesiai iš liepsnojančio namo išnešė vaikiškame manieže rastą užtroškusį keturiolikos mėnesių mažylį.

Netrukus namo grįžo motina su sugyventiniu. (Kai atsitiko nelaimė, jų namuose nebuvo – 1982 m. gimusi mama buvo išėjusi į parduotuvę pirkti batono, jos sugyventinis – pas savo motiną. Dar vienas sūnus moksleivių atostogas leido Klaipėdoje pas tėvą.) Moteris su vaikais buvo išvežta į Pasvalio ligoninę apžiūrai. Vėliau ji su smalkėmis apsinuodijusiu likusiu gyvu sūnumi perduota Panevėžio medikams. Socialinė darbuotoja kitus vaikus išvežė į Grūžių vaikų globos namus. Vėliau šeima laikinai bus apgyvendinta Krizių centre, kol jai bus surastas kitas socialinis būstas.

Gaisrą gesinti padėjo Linkuvos, Pušaloto ir Pasvalio ugniagesiai. Darbą gerokai palengvino greta gaisravietės buvęs tvenkinys, iš kurio tiesiogiai buvo pumpuojamas vanduo.

Ugniagesiai iš gaisravietės išnešė du nesprogusius dujų balionus. Ugnis nuniokojo du kambarius, prieangį bei juose buvusius namų apyvokos daiktus, 50 kvadratinių metrų stogo.

Bandė benzinu užkurti krosnį

Kaip įtariama, gaisrą šešis vaikus auginusioje šeimoje sukėlė vyriausias dvylikos metų sūnus, kuris, norėdamas užkurti šlapias malkas, šliūkštelėjo benzino į krosnį. Esą jis matė, kad taip daro mamos sugyventinis, tad pabandė ir pats. Pliūptelėjusi liepsna uždegė nepilnamečio rūbus bei nudegino veidą. Berniukas išbėgo į lauką ir atsigulęs ant sniego užgesino ugnį. Pamačiusios gaisrą ir supratusios, jog pro duris išbėgti nebepavyks, dvi namuose buvusios 2008 m. ir 2010 m. gimimo sesutės išdaužė langą ir išlipo lauk. Viena nepilnamečių nestipriai susipjaustė koją. Pusplikiai vaikai spaudžiant stipriam šalčiui nubėgo pas šalia gyvenantį kaimyną prašyti pagalbos.

Mama stengėsi atsitiesti

Šešis vaikus auginanti šeima puikiai pažįstama Joniškėlio miesto seniūnijos darbuotojams. Alkoholio vartojimas, vaikų nepriežiūra, socialinių įgūdžių stoka buvo pagrindinės priežastys, dėl ko šeima buvo atsidū- rusi socialinių darbuotojų taikinyje ir įtraukta į socialinės rizikos šeimų sąrašą. Tiesa, paskutiniu metu situacija buvo pasikeitusi. Prieš metus kartu su šešiais vaikais motina buvo išvežta į Krizių centrą. Ten praleido pusmetį, lankė pozityvios tėvystės kursus. Pasak Joniškėlio miesto seniūno S. Ilgučio, moteris jau beveik metus nevartoja alkoholio ir nerūko. Kaimynai taip pat teigė pastebėję permainas ir pasakojo, jog motina retai palikdavo vaikus vienus. Kodėl taip atsitiko praeitą šeštadienį ir kodėl šalčiausią šių metų dieną penki nepilnamečiai bandė šildytis savarankiškai, tikėkimės, atsakys tyrimas.

Nelaimės dieną tiek vaikų motina, tiek jos sugyventinis buvo blaivūs.

Komentuoti su „Facebook “

One Comment

  1. norint galima norint galima 12 sausio, 2017

    Reikejo slubo vokiecio, arba zpl…ir bzn…mu…; nors glb. talkos buta

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.