Press "Enter" to skip to content

Dar vienas žingsnis svajonės link

Kiekvieno jauno žmogaus gyvenime ateina laikas, kai reikia apsispręsti, kuo būti, kokią profesiją pasirinkti. Žinoma, tai – ne vienos dienos klausimas.

Antikos filosofas Seneka yra pasakęs: ,,Niekada nebus atradimų, jei pasitenkinsime tuo, kas atrasta“.

Taigi, kad paskatintų mokinius labiau susimąstyti apie savo ateitį bei kokią profesiją pasirinkę jie galėtų realizuoti savo gebėjimus ir sėkmingai siekti karjeros, vasario 10 dieną Joniškėlio Gabrielės Petkevičaitės-Bitės gimnazijoje buvo organizuota Karjeros diena. Kuo anksčiau žmogus pradeda planuoti karjerą, tuo anksčiau jis gali numatyti svarbiausius žingsnius savo tikslui pasiekti ir, turėdamas savo karjeros kelio viziją, galėtų pradėti ją įgyvendinti dar mokydamasis gimnazijoje.

Renginio organizatorės – mokytoja Virginija Giedrienė, gimnazijos direktoriaus pavaduotoja ugdymui Rita Karpavičienė, mokytoja Asta Valuntienė, psichologė Daiva Čeponienė bei dar nemažas būrys mokytojų gerai apgalvojo Karjeros dienos programą, kad mokiniai pagal amžiaus grupes susipažintų su įvairiausių profesijų atstovais, sužinotų, kokių charakterio savybių, kokio pasirengimo joms reikia.

Patys mažiausieji, pradinukai, susipažino su tėvelių profesijomis. Pavyzdžiui, kaip smagu, kai bendraklasės mamytė kirpėja pamoko, pataria, kaip gražiai ir madingai susišukuoti plaukus.

Vyresni, 5–8 klasių mokiniai, išvyko į Pasvalį. Jie lankėsi pas Pasvalio Krašto apsaugos savanorių pajėgų Vyčio apygardos 5-osios rinktinės 503 pėstininkų kuopos karius, buvo rajono policijos komisariate, susidomėję klausėsi Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos darbuotojų pasakojimų. Vaikai sužinojo, kad norint įgyti šias profesijas, reikia būti labai ištvermingiems, gerai mokytis, turėti tam tikrų charakterio savybių.

Kitokio pobūdžio, bet taip pat įdomius ir svarbius darbus mokiniai matė nuvykę į Ustukių malūną.

Na, o gimnazinių klasių mokiniai dalyvavo diskusijoje ,,Sėkmės link“.

Pirmiausia gimnazijos direktorius Almantas Kanapeckas, sveikindamas visus susirinkusius renginio dalyvius, pats su humoru pateikė pavyzdžių iš savo prisiminimų, kaip galima dar būnant mokyklos suole ,,kurti verslą“.

Po to mokytoja V. Giedrienė pristatė daugybę Karjeros dienos svečių ir pateikė jiems įdomių, kartais galbūt net provokuojančių klausimų. Šiemet buvo laikomasi principo, kad savo karjeros pasiekimais daugiausia pasidalintų buvę gimnazijos mokiniai, mokytojai.

Tačiau ir ne mūsų gimnazijos auklėtinių, tačiau labai garbingų svečių mintys mokiniams buvo nemažiau svarbios.

Apie savo gyvenimo kelią trumpai papasakojo rajono Savivaldybės meras Gintautas Gegužinskas. Be to, jis pabrėžė, kad kiekvienam žmogui yra labai svarbus išsilavinimas, kad neužtenka vien vidurinio, jog gyvenime pasiektum daugiau. G. Gegužinskas palinkėjo kiekvienam siekti karjeros aukštumų gimtajame krašte, kad mažėtų emigracija iš Lietuvos.

Renkantis mokytojo profesiją pirmiausia reikia pašaukimo. Kasmet abiturientų, norinčių tapti mokytojais, vis mažėja, o mokyklose dirbanti pedagogų karta sensta. Tad renginio vedėja paprašė rajono Savivaldybės administracijos švietimo ir sporto skyriaus vedėjo Kazio Poleko pakviesti jaunimą rinktis pedagogo profesiją.

Gerbiamas svečias pasakė, kad didžioji dalis studentų, baigusių pedagogines studijas, pasuka kitu keliu ir tik keli procentai ateina dirbti į mokyklas. Tad, kas mokys ateinančias kartas, kai dabartiniai pedagogai, kurių amžius per 50 metų, išeis į pensiją. Jis pabrėžė, kad dar daug ką reikia nuveikti, kad mokytojo profesija taptų prestižinė, kaip yra Suomijoje. K. Polekas paragino gimnazistus rinktis matematikos, fizikos, chemijos mokytojų specialybes.

Ilgametis Joniškėlio Gabrielės Petkevičaitės-Bitės gimnazijos mokytojas, dabar – Pasvalio rajono laikraščio ,,Darbas“ vyriausiasis redaktorius Viktoras Stanislovaitis paragino mokinius nebijoti svajoti ir siekti savo tikslų. Ir niekada neklausyti, ką kiti pataria, nurodinėja, nes tik klausydamiesi savo širdies balso žmonės būna laimingi.

Dabartinis Joniškėlio apylinkių seniūnas, buvęs gimnazijos mokytojas Sigitas Ilgutis padrąsino jaunimą rinktis patinkančias profesijas ir vadovautis savo norais, svajonėmis.

Vėliau kalbėjo buvę Joniškėlio Gabrielės Petkevičaitės-Bitės gimnazijos mokiniai, dabar jau sukūrę savo verslą, ūkininkaujantys ar sėkmingai studijuojantys Lietuvos bei užsienio aukštosiose mokyklose.

Verslininkas Eimutis Ramoška į klausimą kodėl verta būti drąsiam ir imtis savo verslo, atsakė, kad nereikia išsižadėti savo šaknų, nes kiekvieno žmogaus gyvenime svarbiausia – gimtasis kraštas, kilmė, kalba. Jis netgi patarė jaunuoliams, kurie negali apsispręsti, kuo būti gyvenime, eiti tarnauti į kariuomenę. Po to bus daug aiškiau, ko nori.

Ūkininkė Rasa Židonytė nedaugžodžiavo : ,,Pirmiausia – sąžinė, protas ir truputis sėkmės“.

Buvęs mūsų mokyklos mokinys Darius Ežerskis, baigęs informacinių technologijų studijas, ir dabar sėkmingai besidarbuojantis sostinėje, paklaustas ar tikrai verta rinktis šią profesiją ir tikėtis, kad būsi geidžiamiausias ir padoriai uždirbantis specialistas, jis atsakė, kad būtinai reikia ryžtingai eiti užsibrėžtu keliu, tikėti tuo, ką darai ir tobulėti.

Miglė Pučetaitė, studijuojanti matematiką Vilniaus universitete, patikino, kad svarbiausia nebijoti viską išbandyti, o jeigu kas neaišku, klausti, tada ir studijuojant tiksliuosius mokslus bus įdomu.

Dar kalbėjo reklamos vadybos srityje dirbanti Indra Jurkevičiūtė, Muzikos ir teatro akademijos magistrantė, laisvu laiku dirbanti radijo stotyje M-1 – Rasa Murauskaitė, Anglijoje studijavusi ir dabar sėkmingai dirbanti pagal savo specialybę Viktorija Giedrytė. Jos irgi teigė, kad labai svarbu pasirinkti tai, ko nori, ir vertinti tai, ką gauni. Niekada nenustoti ieškoti savęs.

Jonas Kučneris, buvęs gimnazijos mokinys, gyveno ir dirbo užsienyje, todėl patarė dabartiniams gimnazistams, kad geriau savo gimtinėje reikėtų stengtis įsitvirtinti, kažką kurti.

Buvusi gimnazijos mokinė Rasa Strumskytė papasakojo, kad baigusi Vilniaus kolegiją išvyko studijuoti į Švediją. Įgijusi aukštąjį išsilavinimą užsienyje, dabar gyvena Italijoje, tačiau dirba visoje Europoje. Šešiose Europos šalyse ji su komanda yra įkūrusi didžiules modernias patalpas su 300–400 darbo vietomis, veda įvairius mokymus, seminarus. Susitikime su gimnazistais Rasa drąsino nenusiminti, jei nepasisektų įstoti į norimą mokymo įstaigą, į savo svajonių profesiją, nes gyvenimas dažnai mums pamėtėja įvairių būdų ir galimybių savo tikslams pasiekti.

Labai smalsu buvo išgirsti, ką papasakos nemažai patirties turinti iš pirmo žvilgsnio romantiškos ir palyginti nesunkios specialybės atstovė – stiuardesė Gintarė Melupe. Ji 11 metų dirba stiuardese, ore jau praleido 8500 valandų. Gintarė papasakojo ne tik apie darbo romantiką, bet ir apie iškylančius sunkumus, kuriuos tenka spręsti vadovaujantis šaltu protu. Ji akcentavo, kad, kaip ir dangaus platybėse, taip ir profesijos pasirinkime – ribų nėra.

Labai didelio susidomėjimo sulaukė susitikimas su Kauno teritorinės muitinės atstovais ir kinologais.

Kadangi prieš savaitę gimnazistai buvo išvykę į Studijų mugę ir susipažino su daugybe mokslo įstaigų, tai į Karjeros dieną buvo pakviesti dviejų aukštųjų mokyklų – Kauno Aleksandro Stulginskio universiteto ir Lietuvos Sporto universiteto atstovai, tarp kurių buvo ir mūsų gimnaziją baigusių mokinių, dabar ten studijuojančių. Jie supažindino su įstojimo sąlygomis, studijų programomis, studentų laisvalaikiu.

Šiuolaikinėje visuomenėje darbas – neatsiejama kiekvieno žmogaus gyvenimo dalis, tačiau darbo yra ne visiems. Net tie, kurie ilgus gyvenimo metus praleido dirbdami, kartais atsiduria Darbo biržoje. Bedarbystė – vis dar opi valstybės ir mūsų rajono problema. Mokiniai dažnai klausia, kokią profesiją pasirinkti, kad vėliau neištiktų toks likimas. Atsakymą į šį klausimą visi tikėjosi išgirsti iš Panevėžio teritorinės darbo biržos Pasvalio skyriaus vedėjo Lino Kruopio, kuris paragino jaunuolius nebijoti kurti savo verslą. Tuo labiau kad verslo pradžiai Darbo birža skiria negrąžintiną 15000 eurų paskolą. Jis kvietė būtinai užeiti į Jaunimo darbo centrą ir kartu spręsti profesijos pasirinkimo bei įsidarbinimo klausimus. L. Kruopis pabrėžė, kad Jaunimo darbo centre visada laukiami jaunuoliai, turintys idėjų, planuojantys ką nors daryti arba tiesiog norintys pasikalbėti su konsultantais, kurie padėtų apsispręsti.

Kazimira ANCIULEVIČIENĖ

Komentuoti su „Facebook “

Be First to Comment

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.