Press "Enter" to skip to content

Joniškėlio krašto vaikai be medikų priežiūros neliks

Kad gyvenimas provincijoje jaunam žmogui būtų patrauklus, reikia ne tik darbo, bet ir tam tikros infrastruktūros. Būtinas vaikų darželis (pageidautina, kad norint į jį patekti nereikėtų ilgai stovėti eilėse), mokykla, saugi bei pigi gyvenamoji aplinka. Ne paskutinėje vietoje ir pirminių medicinos paslaugų prieinamumas, juk augantiems vaikams yra būtina pediatro kontrolė.

Šie dalykai, greičiausia, ir lėmė tai, kad paskutiniais metais antrame pagal dydį rajono mieste Joniškėlyje ėmė daugėti jaunų šeimų. Vieni grįžo iš užsienio, kiti atsikėlė gyventi į mirusių giminaičių namus, treti susigundė sąlyginai nebrangiu nekilnojamuoju turtu.

Nors pačiame Joniškėlyje susirasti darbo beveik neįmanoma, jaunimui tai nėra problema – artimiausius didelius miestus automobiliu galima pasiekti mažiau nei per valandą.

Jokiu būdu nereikia galvoti, kad tai masinis reiškinys – ir toliau mirštančių / išvažiuojančių yra daugiau negu gimstančių ar atvažiuojančių, tačiau pati tendencija džiugina. Praeitą savaitę gavome neramių žinių, kad ši idilė gali būti sugriauta.

Nerimauja, kad neliks pediatro

Švobiškietė Diana Čabienė ėmėsi iniciatyvos išsaugoti Joniškėlio poliklinikoje dirbantį pediatrą.

„Mus, eilinius Pasvalio r. gyventojus, pasiekė žinia, kad Joniškėlio poliklinikoje nuo birželio 1 d. „tyliai“ uždaromas vaikų pediatro kabinetas. Atsirado daug susirūpinusių tėvų. (…) Tikimės, susivieniję kuo daugiau žmonių, išsaugoti pediatrą mūsų mažame krašte.“

Tai žodžiai iš Švobiškyje gyvenančios Dianos Čabienės laiško, kuris praeitą savaitę pasiekė mūsų redakciją.

Susitikus su jo autore paaiškėjo, kad jauną mamą (Diana augina dvi atžalas, o netrukus šeimą papildys trečia) ir visą Joniškėlio krašto bendruomenę suklusti privertė žinia, kad ilgametė pediatrė Nijolė Janulaitienė rengiasi išeiti į pensiją.

– Į šį kraštą iš Ukmergės atsikėliau gyventi prieš septynerius metus. Dar pamenu, kad anuomet Joniškėlio poliklinikoje dirbo chirurgas. Jam mirus etatas buvo panaikintas. Buvo nuolatinė ginekologė. Ją pakeitė atvažiuojanti tam tikromis dienomis, tačiau po kurio laiko neliko ir šios srities specialisto. Dabar panaikins pediatro etatą. Vėliau, motyvuojant, kad pacientų mažėja, panaikins laboratoriją. Galų gale nebeliks ir šeimos gydytojų. Mums problemos nėra, esame ūkininkai ir savo vaikus galime nuvežti į Pasvalį. Tačiau ką daryti nepasiturinčioms šeimoms – kalbu jų vardu, – sakė švobiškietė.

Anot D. Čabienės, Švobiškio, Sabonių ir Nereikonių kaimuose gyvena 56 pas gydytoją N. Janulaitienę registruoti vaikai.

– Iki 7–9 metų amžiaus vaikui gydytojas yra būtinas. Ypač tiems, kurie lanko darželį ir nuolat serga. Jei nėra galimybės būti kiekvieną dieną, gydytojas galėtų atvažiuoti kelis kartus per savaitę bent dviem valandoms. Juk pediatras reikalingas ne tik kai susergama, bet ir elementariems skiepams ar pažymoms.

Aktyvi mama pradėjo rinkti parašus po peticija, reikalaujančia išsaugoti pediatro etatą Joniškėlio poliklinikoje. Prie šios iniciatyvos prisijungė ir aplinkinių kaimų bendruomenės.

Per 30 metų nė vieno naujo gydytojo

– Joniškėlio poliklinikoje pradėjau dirbti 1987 m. rugpjūčio 1 d. esu paskutinis gydytojas, atvykęs dirbti į Joniškėlį, – tikino šeimos gydytoja Rita Satkuvienė. – Birželį gydytoja N. Janulaitienė išeina į pensiją. Žiūrint į ilgalaikę perspektyvą, tai gali sukelti sniego griūtį primenantį efektą ir jei neateis dirbti jaunas žmogus, ateityje iš mūsų ligoninės liks tik muziejus.

Gydytoja pasakojo, kad šiuo metu jos aptarnaujamoje apylinkėje – 1750 žmonių. Nors „stogas“ yra 2000 asmenų, didesnio skaičiaus pacientų ji nenorėtų prisiimti.

– Jei mano pacientai būtų 20–40 metų amžiaus, dar būtų galima galvoti. Dabar tenka dirbti su senais ir ligotais žmonėmis. Gali jiems vaistus išrašyti trims, gali šešiems mėnesiams, vis tiek pas mane ateina du kartus per mėnesį. Jei prisirašyčiau gydytojos vaikus, darbo krūvis būtų nepakeliamas, kita vertus, labai kristų darbo kokybė. Jei už durų sėdėtų dvidešimt vaikų ir dvidešimt senukų, kaip apsispręsti, kam teikti pirmenybę? Ar verkiančiam vaikui, ar senukui, kuris tyli, bet galbūt kenčia gerokai daugiau? O juk man dar reikia dirbti slaugos ir palaikomojo gydymo skyriuje…

Rita Satkuvienė: „Jei Joniškėlyje neatsiras dar vienas jaunas šeimos gydytojas, iš mūsų ligoninės liks tik muziejus“.

Joniškėlio poliklinikoje dirbantis terapeutas Vilius Leišys aptarnauja palyginti nedidelę, 800 žmonių apylinkę. Medikas tarsi galėtų prisiimti be pediatro liekančius vaikus, tačiau jam to daryti neleidžia turima kvalifikacija.

– Vienintelis sprendimas – ieškoti dar vieno šeimos gydytojo. Jis gautų nemažą skaičių vaikų, perleisčiau jam dalį savo pacientų ir būtų normalus darbo krūvis, – svarsto R. Satkuvienė.

Būtų nuskriausta labiausiai pažeidžiama visuomenės dalis

– Reiks pirkti autobusą ir samdyti vairuotoją, – ironizavo Joniškėlio seniūnas Sigitas Ilgutis, išgirdęs, kad viena didžiausių rajono seniūnijų gali likti be pediatro. – Jau dabar dažnai tenka iš mums priklausančių kaimų vežti pas gydytojus socialiai remtinų šeimų vaikus. Jei visi bus perkelti į Pasvalio polikliniką, darbo mums padvigubės.

Seniūnas vardijo ir daugiau problemų.

– Dabar pasiskiepyti ar pasitikrinti sveikatą vaikas gali ilgiausiai sugaišdamas pamoką. Jei paslaugos bus teikiamos Pasvalyje – tai jau bus visos dienos kelionė tiek vaikui, tiek jį lydinčiam suaugusiam žmogui. Žinoma, šiais laikais dauguma turi nuosavus automobilius ir pasiekti rajono centrą tarsi nėra problemos. Tačiau iš daugiau nei šešių šimtų mūsų seniūnijoje gyvenančių vaikų trečdalis gyvena socialiai remtinose šeimose. Jų pavežėjimo problema tiesiogiai guls ant seniūnijos pečių, – samprotavo S. Ilgutis.

Kas trejus metus dingsta viena apylinkė

Paklaustas apie Joniškėlio poliklinikos perspektyvas, Pasvalio pirminės asmens sveikatos priežiūros centro vyriausiasis gydytojas Vilius Povilionis sakė, kad galimybė išsaugoti pediatro etatą nėra didelė.

– Dabartinė pirminės asmens sveikatos priežiūros strategija pagrįsta šeimos gydytojo institucija. Pediatrai, vidaus ligų daktarai poliklinikose dirba tol, kol dirbti leidžia leidžia galimybės, o nauji specialistai nėra kviečiami. Jų vietą užima šeimos gydytojai.

Vyriausiasis gydytojas minėjo, kad Joniškėlio seniūnijai priklauso 3774 statistiniai gyventojai, iš jų vietos poliklinikai priklauso 2679.

– Tai nepilnos dvi apylinkės, kurias gali aptarnauti du dabar dirbantys gydytojai.

Įstaigos vadovas sakė, jog gydytoja N. Janulaitienė aptarnauja 386 vaikus, o tai maždaug trečdalis apylinkės.

– 45 Joniškėlio krašto vaikai užsirašę pas gydytoją R. Satkuvienę. Dar dalis pas Pasvalio pediatrus: 50 – pas gyd. M. Leimontienę, 30 – pas gyd. B. Nevulienę, 15 – pas gyd. I. Vitkauskienę. Kai yra toks pasiskirstymas, neturime nei galimybių, nei lėšų išsaugoti gydytojo etatą, – tikino V. Povilionis.

Vyriausiasis gydytojas sutiko, kad būtų perspektyviausia galvoti apie dar vieną šeimos gydytoją, tačiau didžiausia problema surasti jauną žmogų, norintį dirbti provincijoje.

– Trūksta realių valstybės žingsnių, kurie skatintų jaunus medikus eiti dirbti į periferiją. Anksčiau, kai būdavo paskyrimai, atvažiavę jauni specialistai įsitvirtindavo ir likdavo vienoje vietoje. Dabar to nėra, viskas palikta savieigai. Esu kalbinęs ne vieną ką tik studijas baigusį mediką, tačiau prisikviesti į mūsų rajoną nepavyko. Sudėtinga ir demografinė situacija. Mūsų finansavimas tiesiogiai susijęs su gyventojų skaičiumi. Mes gauname pinigus už prirašytus gyventojus, o jų nuolat mažėja. Kas trejus metus mūsų rajone dingsta viena apylinkė, tad gydytojų krūvis nedidėja. Jei aš gaunu pinigus už apylinkę, o moku už 300 vaikų priežiūrą, kažkas yra nuskriaudžiamas.

Paklaustas apie anksčiau buvusius chirurgo ir ginekologo etatus, V. Povilionis buvo atviras.

– Kažkada ir Joniškėlio ligoninė buvo su 75 lovomis. Ligoninės nebėra, tačiau specialistai liko. Deja, pagal jokius normatyvus Joniškėlyje jų tiek negali būti.

Per 40 minučių išspręsta problema

Joniškėliečių nuogąstavimai pasiekė ir Seimo narį Antaną Matulą. Parlamentaras ėmėsi iniciatyvos ir šį pirmadienį Joniškėlio poliklinikoje surengė suinteresuotų pusių susitikimą. Jame dalyvavo Pasvalio pirminės asmens sveikatos priežiūros centro vyriausiasis gydytojas Vilius Povilionis, Savivaldybės tarybos narys Stasys Vainauskas, Joniškėlio poliklinikos personalas, Joniškėlio, Švobiškio, Meškalaukio bendruomenių atstovai.

Vilius Povilionis dar kartą išklausė nuogąstavimus ir viltis. Vyriausiasis gydytojas susirinkusiesiems priminė anksčiau minėtus skaičius, kad beveik ketvirtadalis Joniškėlio seniūnijos gyventojų nėra prirašyti vietos poliklinikoje, o 386 N. Janulaitienės aptarnaujami vaikai tėra trečdalis mažiausios pediatrui priklausančios apylinkės (950 vaikų).

Seimo narys Antanas Matulas tikina Pasvalio pirminės asmens sveikatos priežiūros centro vyriausiajį gydytoją Vilių Povilionį, kad būtina gaivinti Joniškėlio polikliniką.

– Artimiausiu laiku apylinkės bus mažinamos. Šiam klausimui jau pritarė Seimo sveikatos reikalų komitetas ir tik laiko klausimas, kada jį pasirašys ministras. Tuo metu Joniškėlio poliklinikoje tikrai atsiras darbo trims gydytojams, – tikino Seimo narys.

A. Matulas pasiūlė paieškoti specialisto, galinčio bent kelis kartus per savaitę atvažiuoti į Joniškėlį. Nedaugžodžiaudamas parlamentaras susisiekė su kaimyninio Pakruojo rajono ligonine. Sužinojęs, kad kaimyniniame rajone laisvų medikų nėra, A. Matulas prisiminė, kad Pasvalio ligoninės vaikų skyriui vadovauja Valentinas Virbickas, kuris į darbą kasdien važinėja iš Pakruojo. Susirinkusiųjų akivaizdoje Seimo narys susitarė su mediku, kad šis, kelias dienas per savaitę užsuks į Joniškėlį ir priims jaunuosius pacientus.

Tokiam susitarimui neprieštaravo ir V. Povilionis, pažadėjęs Joniškėlio poliklinikai skirti pusę pediatro etato. Visgi ligoninės gydytojas pabrėžė, kad perspektyviausia būtų galvoti apie naujo šeimos gydytojo atsiradimą Joniškėlyje.

– Jei norime atgaivinti miestelius, medicininių paslaugų teikimas yra ypač svarbus. Būtų puiku, jei į Joniškėlio polikliniką atvažiuotų 3–4 žmonėms reikalingiausių siauros specializacijos gydytojai – chirurgas, okulistas, ginekologas. Tegul jie priima ne kasdien, o kelis kartus per mėnesį. Čia esančias palatas galima išnuomoti privačiai dirbantiems medikams. Ketvirtis vietinių gyventojų nesinaudoja šios poliklinikos paslaugomis. Tikiu, kad tokie žingsniai sugrąžintų žmones į šią įstaigą ir atgaivintų jos darbą, – sakė parlamentaras.

Vietoj P. S.

Šios publikacijos išvakarėse susisiekėme su Pasvalio pirminės asmens sveikatos priežiūros centro vyriausiuoju gydytoju V. Povilioniu, kuris patikino, jog Pasvalio ligoninės vaikų skyriaus vedėjas Valentinas Virbickas sutinka dirbti Joniškėlio poliklinikoje. Šiuo metu derinama, kuriomis dienomis ir kuriuo laiku medikas priims pacientus.

Joniškėlio krašte yra dvi mokyklos ir du darželiai. Ministerijos patvirtintuose normatyvuose tai tėra tik „statistiniai vienetai“, kuriuos ekonomiškiau, perspektyviau ir optimaliau perstumdyti vieno centro link.

Šiapus „valdiškų popierių“ – realūs žmonės, su paprastais, kasdieniais, orų gyvenimą užtikrinančiais poreikiais, kurie ne visada telpa į sąvoką „apsimoka“.

Komentuoti su „Facebook “

Be First to Comment

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.