Press "Enter" to skip to content

Joniškėlyje vyko Švč. Mergelės Marijos Gyvojo Rožinio draugijos XIV kongresas

Žinia apie Joniškėlio Švč. Trejybės parapijoje vyksiantį Gyvojo Rožinio draugijos kongresą tikinčiuosius pasiekė dar praėjusią vasarą, kuomet miestelio Gyvojo Rožinio būrelio delegacija parvežė simbolinį pereinamąjį rožinį, tradiciškai perduodamą būsimiesiems organizatoriams.

Kongresui pasiruošti buvo skirti metai, tad vos gavus žinią kunigas Ričardas Banys jau skatino parapijiečius svarstyti, kaip geriausiai priimti būsimo renginio dalyvius ir kokią programą paruošti.

Žinoma, ryškiausi pasirengimo darbai prasidėjo šiemet, jau vadovaujant klebonui Virgilijui Liuimai. Parapijiečiai buvo kviečiami dalyvauti talkose švarinant ir puošiant bažnyčią bei šventorių, savanoriauti kongreso metu. Nepriklausantys Gyvojo Rožinio draugijai taip pat buvo kviečiami dalyvauti kongrese ir kartu melstis.

Kongreso dalyvius Joniškėlio Švč. Trejybės bažnyčia pasitiko atsinaujinusi ir pasipuošusi: šventoriuje Lietuvoje nusipelniusio miškininko Juozo Bagdono dėka pasodinta jaunų medelių, bažnyčia papuošta gėlininkės Simonos Kontrimienės, o Rožinio slėpinių stotelės – floristės Felicijos Janušonienės komponuotomis puokštėmis, altoriai ir skliautai padabinti Meškalaukio, Nakiškių, Norgėlų, Pamažupių ir Joniškėlio pynėjų nupintais vainikais.

Tačiau bene labiausiai bažnyčią papuošė gausus būrys svečių, kokio tikrai dažnai nepamatysi Joniškėlyje. Į mažą šiaurės Lietuvos miestelį sugužėjo daugiau nei 800 tikinčiųjų iš įvairių šalies parapijų. Bažnyčia buvo pilnut pilnutėlė, o dar beveik antra tiek dalyvių glaudėsi bažnyčios pavėsyje šventoriuje.

Atvykstančiuosius pasitiko Joniškėlio Gabrielės Petkevičaitės-Bitės gimnazijos mokytojos Janinos Petraitienės vadovaujami savanoriai. Renginio metu jie palaikė tvarką bei rūpinosi, kad visiems susirinkusiesiems saulėtą šeštadienį užtektų vandens ir vietų prisėsti.

Panevėžio vyskupijos Švč. Mergelės Marijos Gyvojo Rožinio draugijos XIV kongresas, skirtas Trakų Dievo Motinos, Lietuvos Globėjos vainikavimo 300-osioms ir Lietuvos Valstybės atkūrimo 100-osioms metinėms paminėti „Aš esu Jūsų artimas“ prasidėjo Švenčiausiojo Sakramento adoracija. Po jos sekė Kauno kunigų seminarijos rektoriaus, kun. dr. Ramūno Norkaus katechezė, besigilinanti į dešimt Dievo meilės žodžių – dešimt Dievo įsakymų.

Pasibaigus katechezei tikintieji dalyvavo Rožinio procesijoje. Bažnyčios šventoriuje, šalia paruoštų slėpinius vaizduojančių stotelių (vizualizacijas parengė joniškėlietė Paulina Kergytė) buvo kalbama ketvirtoji rožinio dalis – Garbės slėpiniai. Maldą vedė kun. dr. Ramūnas Norkus.

Sugrįžus į bažnyčią, pradėta ruoštis iškilmingiausiai ir svarbiausiai šventės daliai – šv. Mišioms, kurias aukojo Panevėžio vyskupas Linas Vodopjanovas (OFM) ir kongrese dalyvaujantys kunigai.

Šv. Mišių pabaigoje, besidžiaugiant puikiai pavykusiu renginiu simbolinis rožinis perduotas Ramygalos Gyvojo Rožinio draugijos nariams, kurie rūpinsis jubiliejinio penkioliktojo Panevėžio vyskupijos Švč. Mergelės Marijos Gyvojo Rožinio draugijos kongreso organizavimu.

Tradiciškai kongreso pabaigoje sodinamas atminimo medelis, tačiau šiemet jų buvo net du. Vienas – sėkmingai pasibaigusiam renginiui atminti, o kitas – atkurtos Lietuvos šimtmečiui.

Vėliau svečiai buvo kviečiami neskubėti namo ir dalyvauti miesto sode vykusioje agapėje. Ten buvo paruošti stalai (ačiū visiems geros valios miestelėnams už paskolintus stalus ir suolus) su suneštinėmis vaišėmis. Kongreso dalyviai kartu su Joniškėlio kultūros namų ansamblio „Ramunėlės“ moterimis dainavo, o drąsiausieji, paskatinti klebono Virgilijaus Liuimos sukosi šokių rateliuose.

Norisi tikėti, kad Švč. Mergelės Marijos Gyvojo Rožinio draugijos kongresas Joniškėlyje pavyko ir žmonės išvyko namo ne tuščiomis – praturtėję dvasiškai, pagilinę tikėjimo žinias, vertingai praleidę laiką.

Joniškėlio Švč. Trejybės parapijai tai buvo tikrai dosni galimybė sutikti ir priimti daugybę kongrese dalyvavusių žmonių ir kartu geriau pažinti vieni kitus.

Daugybės geros valios žmonių indėlis lėmė, kad kongresas praėjo sėkmingai. Ypač dėkojame Panevėžio vyskupui Linui Vodopjanovui (OFM), Kauno kunigų seminarijos rektoriui kun. dr. Ramūnui Norkui, Pasvalio dekanui Henrikui Kalpokui, Joniškėlio Švč. Trejybės parapijos klebonui Virgilijui Liuimai, Panevėžio vyskupijos Švč. Mergelės Marijos Gyvojo Rožinio draugijos vadovei Nijolei Gylienei, Gyvojo Rožinio dvasios vadovui kun. Remigijui Kavaliauskui, Joniškėlio Gyvojo Rožinio būrelio vadovei Genovaitei Baronienei, laikinai einančiai Joniškėlio seniūnės pareigas Rūtai Liberienei, seniūnijos darbuotojams. Dėkojame pagalbininkams ir savanoriams, bei visiems, kurie net mažiausiais dalykais prisidėjo ir meldėsi, kad kongresas pavyktų. Jūsų visų darbai sukūrė šventę, kuria galėjome su pasididžiavimu dalintis.

Komentuoti su „Facebook “

Be First to Comment

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.