Press "Enter" to skip to content

Nuo didesnės ekologinės nelaimės gelbėjo sausra

Per Joniškėlį vingiuojančio Mažupės upelio maždaug pusšimčio metrų atkarpa nuo liepos 23-iosios abiejuose krantuose aptverta policijos „Stop“ juostomis. Nuo upelio sklindanti kuro smarvė ir vandens vagą pertvėrusios naftos produktų gaudyklės byloja apie šioje vietoje įvykusią ekologinę nelaimę.

Apie į Mažupę išsiliejusius naftos produktus gyventojai Bendrajam pagalbos centrui pranešė sekmadienį, liepos 22 d. „Mes apie tai sužinojome pirmadienį, liepos 23-iąją. Iš karto nuvykome į Joniškėlį ir ėmėmės neatidėliotinų veiksmų, kad teršalai toliau neplistų ir nepatektų į Mūšos upę“, – sakė Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamento Pasvalio rajono agentūros vedėja Apolonija Lindienė. Be aplinkosaugininkų, į nelaimės vietą atvyko laikinoji Joniškėlio miesto seniūnė Rūta Liberienė, atostogaujantis rajono Savivaldybės administracijos vyriausiasis civilinės saugos specialistas Linas Mainonis ir Pasvalio priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos komanda.

Pirmiausia ugniagesiai įrengė bonines užtvaras ir naftos produktų gaudykles, o pakrantę, kuria iš lietaus kanalizacijos vamzdžio tekėjo teršalai, nupurškė specialiu, riebalus skaidančiu skysčiu. Speciali užtvara su absorbuojančiu audiniu buvo įrengta ir prie vamzdžio, iš kurio sunkėsi neaiškios kilmės skystis.

Užsitęsusi sausra pridarė daug žalos, tačiau šiuo atveju, galima sakyti, išgelbėjo nuo kur kas didesnės nelaimės. Smarkiai nusekusi Mažupė vos „kvėpuoja“, todėl beveik nebėra vandens tėkmės ir upelio vagoje susidarė nedideli vandens „ežerėliai“. Todėl naftos produktai buvo aptikti tik maždaug penkiasdešimties metrų upelio atkarpoje. „Laimė, teršalai į Mūšą nepateko, nes upelis nusekęs ir naftos produktai plačiau nepasklido. Neaptikome ir nugaišusių žuvų“, – tvirtino regiono aplinkos apsaugos departamento rajono agentūros vedėja A. Lindienė.

Toliau ji paaiškino, kad Savivaldybei buvo surašytas privalomasis nurodymas nedelsiant sustabdyti tolesnį Mažupės teršimą naftos produktais ir surasti taršos šaltinius. Apie nuveiktus darbus ir jų rezultatus Savivaldybės tarnautojai aplinkosaugininkus turi informuoti iki rugsėjo 21 d.

Anot A. Lindienės, į Mažupę greičiausiai pateko krosnių kuro likučiai. Kadaise kairiajame upelio krante esančių daugiabučių namų gyventojai juo šildė savo butus, o kuro statinės buvo įkastos žemėje. Ieškant taršos Nuo didesnės ekologinės nelaimės gelbėjo sausra židinių apžiūrėti daugiabučių namų rūsiai ir įvykdytas aplinkosaugininkų reikalavimas iškasti keturias kuro statines. Tačiau jas apžiūrėjus, negalima tvirtinti, kad būtent iš kurios nors šių statinių ištekėjo kuro likučiai. Kaip jau minėjome, teršalai į upelį skverbėsi per lietaus kanalizacijos vamzdį. „Neaišku, kaip jie pateko į šulinėlius, tad šiandien dar negalime tvirtai pasakyti, kur yra taršos šaltinis“, – ketvirtadienį kalbėjo A. Lindienė. Paskutinį liepos dešimtadienį trumpalaikė liūtis buvo apsėmusi ne tik lietaus kanalizacijos šulinėlius, bet ir daugiabučio namo kiemą. Galbūt tada į šulinėlius pateko naftos produktų?

„Neturime patirties, kaip elgtis tokiais atvejais. Gerai, kad pataria šiuos reikalus labiau išmanantys žmonės. Stengiamės vykdyti visus aplinkosaugininkų reikalavimus – įrengėme ir prižiūrime užtvaras, naudojame naftos produktus skaidantį skystį, specialias servetėles“, – užvakar telefonu aiškino laikinoji Joniškėlio miesto seniūnijos vadovė R. Liberienė.

www.darbs.lt

Komentuoti su „Facebook “

Be First to Comment

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.