Press "Enter" to skip to content

Mažieji pasitiko grįžtančius paukščius

Ar žinote, kad per Vieversio dieną (vasario 24 d.) merginoms draudžiama šukuotis plaukus, nes vištos iškapstys daržus? O dar pamenate, koks buvo oras kovo 19-ąją (Pempės dieną)? Jei gražus – metai bus palankūs karvėms ir jaučiams auginti. O gandrą jau matėte? Ką jis veikė? Jei lėkė dangumi – galite būti tikri, jog visus metų darbus spėriai nudirbsite. O jei raudonkojis tupėjo – tada vangiai darbai eisis…

Apie šiuos vienų primirštus, kitiems – negirdėtus prietarus bei tradicijas buvo kalbama Narteikių darželio-mokyklos „Linelis“ Joniškėlio skyriuje vykusioje edukacinėje popietėje „Pavasarį grįžtantys paukščiai“. 

Darželio bendruomenę į renginį pakvietė „Debesėlių“ ir „Lašelių“ grupės, kurioms talkino nepailstanti Joniškėlio miesto bibliotekos bibliotekininkė Valda Dauknienė. 

Dvejų–penkerių metukų vaikai virto įvairiais paukščiukais, kuriuos sumani, išmintinga ir viską žinanti Pelėda (V. Dauknienė) pakvietė į kerintį bei netikėtumų pilną sparnuočių pasaulį. 

Eilėraštukai, dainelės, žaidimai, minklės ir vienas už kitą garsiau kartojami paukščių balsų mėgdžiojimai leido susirinkusiesiems pasijusti tarsi tikrame paukščių turguje.

Tačiau protingoji Pelėda neleido per daug įsismarkauti. Judrias pramogas keitė pamokančios istorijos, iš kurių vaikai ir visi šventės dalyviai sužinojo, kodėl naktį pelėda mato geriau negu dieną, kad paukščiai, pasibaigus žiemai, namo grįžta labai nevienodu laiku. Vieversį galime išgirsti jau vasario pabaigoje, o štai lakštingalos ar kregždės iš šiltųjų kraštų grįžta tik gegužę…

Šventės kulminacija – inkilų kabinimas. „Debesėlių“ grupę lankančio Martyno tėvelis Nerijus Mažukna ir Smiltės tėvelis Algis Virbickas pagamino namelius sparnuočiams, kuriuos susižavėjusių vaikų ir šiek tiek nerimaujančių auklėtojų akivaizdoje pakabino greta darželio augančiuose medžiuose. Neprireikė nė savaitės ir juose apsigyveno naujakuriai, kurie savo giesmėmis džiugina vaikų darželio auklėtinius ir primena apie tai, kaip svarbu puoselėti ir globoti mus supančią gyvąją gamtą. 

Komentuoti su „Facebook “

Be First to Comment

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.