Press "Enter" to skip to content

Sporto aikštelę įrengė savomis rankomis

„Žmogus, judinantis kalną, pradeda nuo mažų akmenų.“ Šia senovės kinų fi losofui Konfucijui priskiriama sentencija Švobiškyje surengtą naujosios sporto aikštelės atidarymo ceremoniją pradėjo kultūrinių renginių organizatorė Lina Bžėskienė. Atidarymo iškilmės vyko praėjusį šeštadienį. Perfrazuodama minėtą sparnuotą posakį ceremonijos vedėja priminė, kad Švobiškio ir aplinkinių kaimų bendruomenė nuo pat įsikūrimo pradžios 2003 metais savo aktyvia veikla „išjudina daug įvairaus dydžio akmenų ir akmenėlių“ – sėkmingai įgyvendina įvairius projektus, sugeba bendriems darbams sutelkti gyventojus. 

Renginio vedėja L. Bžėskienė bei Švobiškio ir aplinkinių kaimų bendruomenės pirmininkė Elvyra Juknevičienė susirinkusiesiems papasakojo, kaip šiuolaikiškos sporto aikštelės vizija virto realybe. Praėjusių metų pabaigoje iš Žemės ūkio ministerijos pasiekė gera žinia, kad bendruomenės teiktam projektui „Sporto aikštelės sutvarkymas Švobiškio kaime“ gauta avansinė 3,5 tūkst. eurų suma. O iš viso šiam sumanymui įgyvendinti ministerija skyrė 5 tūkst. eurų. Rajono savivaldybė prisidėjo 500 eurų (10 proc. projekto vertės). „Kai buvo rašomas projektas, galvojome apie pigesnę aikštelės dangą iš dirbtinės žolės. Bet jai reikėjo tvirto betono ar asfalto pagrindo. Žvilgsnis nukrypo į patvaresnes ir geresnes dangas, tad bendruomenės taryba pasitarusi nutarė ieškoti rėmėjų. Kreipėmės ne tik į vietos gyventojus. Per socialinius tinklus kvietėme prisidėti kraštiečius. Girdėjome ir skeptiškų nuomonių – atseit, kam kaimui reikia brangios sporto aikštelės. O aš tvirtai manau – reikia. Ir ne tik aikštelės“, – kalbėjo bendruomenės vadovė E. Juknevičienė. 

Moterys pasidžiaugė, kad net 2 tūkst. 750 eurų (33 proc. reikalingos sumos) pavyko surinkti iš bendruomenės narių ir kraštiečių. Vakarais, po darbo, aukodami savo laisvalaikį aikštelėje triūsė Nereikonių, Švobiškio vyrai, jaunimas, tad ir galutinis savanoriškų pastangų rezultatas – puikus. 

Už Žemės ūkio ministerijos, Savivaldybės ir žmonių paaukotus pinigus – 8 tūkst. 250 eurų – nupirkta ir paklota universali gumos granulių danga. Aikštelės pagrindą padėjo paruošti Joniškėlio apylinkių seniūnija. Iš pradžių manyta, kad užteks vieno sunkvežimio atvežtos skaldos. Tačiau prireikė dar tokio pat kiekio. Tuo tarpu reguliuojamus krepšinio stovus, lentas, suoliukus iš savo medžiagų pagamino ir padovanojo patys bendruomenės nariai. Aikštelėje bumbsės ne tik krepšinio kamuolys. Joje taip pat vyks tinklinio varžybos, o vaikai galės žaisti kvadratą. 

Iškilmingiausias visų įkurtuvių momentas – simbolinis juostelės perkirpimas. Tai paprastai atlieka du trys žmonės. O šį kartą renginio vedėja į aikštelę pakvietė ne tik svečius, bendruomenės vadovę, bet ir talkininkus. 

Bendruomenės pirmininkė E. Juknevičienė nuoširdžius padėkos žodžius skyrė visiems, kurie savo darbais prisidėjo, kad Švobiškis galėtų didžiuotis modernia šiuolaikiška sporto aikštele. Už jos pagrindo paruošimą ir nupirktą skaldą padėkota Joniškėlio apylinkių seniūnui R. Užuotui ir seniūnijos darbuotojams Audroniui Mainioniui bei Mariui Kazlauskui; už transporto paslaugas – joniškėliečiui Vygantui Rimkevičiui ir didelei talkininkų komandai: Žilvinui Čabui, Audriui Braškai, Algirdui Rapkevičiui, Valdui Šimaičiui, Algiui Bžėskiui, Sauliui Sinkevičiui, Algirdui Strigui, Svajūnui Bžėskiui, Dariui Bžėskiui, Valdui Petraičiui, Vaidui Bžėskiui, Virginijui Rimkūnui bei jauniesiems padėjėjams – Geraldui Mažyliui, Benui Kučneriui, Laurynui Bieliauskui, Inetai Bžėskytei, Edvinui Bžėskiui, Deivydui Vainauskui, Akvilei Gabalytei; už pagalbą rašant projektą – seniūnaitei Irenai Grybienei; už gardžius valgius talkininkams – Linai Bžėskienei ir Raimondai Sinkevičienei; už suoliukų nudažymą – Dianai Čabienei. 

„Būkime aktyvūs, sportuokime, judėkime ir saugokime tai, ką patys savo lėšomis ir darbu sukūrėme“, – kalbėjo E. Juknevičienė, linkėdama smagiai praleisti šeštadienį. 

„Seniūnaitė privalo turėti dideles ausis ir žvitrias akis. Kuomet dar visi miegojote, vieną ankstyvą rytą atvažiavusi prie aikštelės pamačiau – danga jau paklota, o ant betono įspausta data – 2020 06 13. Šiandien, per sporto aikštelės atidarymo iškilmes atsivežiau dvi dideles „briliantais inkrustuotas“ taures ir kviečiu varžytis iki aštuntos valandos vakaro. Apdovanosiu šauniausią bendruomenės vaikiną ir merginą“, – šmaikštų žodį tarė seniūnaitė I. Grybienė. Šiltais plojimais sutikta seniūnaitės padėka bendruomenės vadovei E. Juknevičienei – už projektą ir, svarbiausia, – už gebėjimą sutelkti žmones bendruomeniškiems darbams. 

Linkėjo saugoti aikštelę 

Reta Švobiškio šventė ar kitas didesnis renginys apsieina be Seimo nario, biržiečio Viktoro Rinkevičiaus. Prie Mūšos prigludusiam kaimui parlamentaras jaučia ypatingą nostalgiją, nes jame gyveno beveik ketvirtį amžiaus – nuo 1954 iki 1978-ųjų metų. Tad neatsitiktinai V. Rinkevičius tapo ir bendruomenės krikštatėviu. 

Pasidžiaugęs švobiškiečių ir aplinkinių kaimų gyventojų iniciatyva bei bendruomeniškumu, Seimo narys viliasi, kad į aikštelę nesikėsins asmenys, kurie sugeba ne statyti, o tik griauti bei niokoti. „Linkiu, kad nauja tviskanti sporto aikštelė ilgai tarnautų pagal tiesioginę jos paskirtį. Manau, kad čia vyks garbinga krepšinio, tinklinio ir kitų sporto šakų kova“, – kalbėjo V. Rinkevičius, įteikdamas bendruomenės pirmininkei E. Juknevičienei krepšinio, futbolo ir tinklinio kamuolius. 

Seimo nariui V. Rinkevičiui antrino sveikinimo žodį taręs Joniškėlio apylinkių seniūnas Rimantas Užuotas. Seniūnas minėjo, kad Švobiškio ir aplinkinių kaimų bendruomenės veiklą, sugebėjimą sutelkti žmones, kitoms seniūnijos bendruomenėms visuomet pateikia kaip sektiną pavyzdį. „Matant bendruomenės narių užsidegimą, seniūnija, žinoma, negali likti nuošalyje“, – tvirtino R. Užuotas. Seniūnas dovanų įteikė saldų prizą – keptų grybukų puokštę. 

Turėjo didelę motyvaciją 

Pasibaigus oficialiai aikštelės atidarymo ceremonijai, pakalbinome krepšinio varžyboms besirengiantį vieną iš talkinininkų, nereikonietį Darių Bžėskį. Krepšinio mėgėjas sakė, kad Nereikonių kaime krepšinio aikštelė yra privačioje sodyboje, tad nekuklu į ją eiti kada tik panorėjus. Trisdešimtmetis vyras savo gyvenimo neįsivaizduojąs be sporto, o pirmenybę teikia populiariausiam šalyje žaidimui – krepšiniui. Būdamas Kauno „Žalgirio“ gerbėju, Darius yra ne kartą lankęsis ir Pasvalio „Pieno žvaigždžių“ arenoje, kur stebėjo LKL kovas. 

Nereikonietis įsitikinęs, kad vis labiau tobulėjančių išmaniųjų informacinių technologijų amžiuje, šiuolaikiškos sporto aikštelės kaimuose ir miesteliuose yra būtinos. Ne tik dėl sveikatos, judėjimo, bet ir betarpiško bendravimo. Jau pastebima neraminanti tendencija – valandų valandas maigantys išmaniuosius telefonus ir siuntinėjantys žinutes, susitikę dažnai neturi vienas kitam ką pasakyti. „Mano vaikystės laikais išmaniųjų telefonų dar nebuvo, tad daug laiko praleisdavome lauke dirbdami, sportuodami“, – sakė pašnekovas. 

Kalbėdamas apie talkas, Darius tikino, kad varomoji jėga, sutelkianti žmones, yra didelė motyvacija. Anot pašnekovo, ypač naudingi buvo panašius darbus išmanančiųjų patarimai. Kaip ir kalbėję svečiai, D. Bžėskis viliasi, kad švobiškiečiai bus pilietiški – saugos aikštelę ir sudrausmins bandančius ją niokoti. 

Krepšinio ir kitų varžybų nugalėtojų ir prizininkų apdovanojimo ceremonija vyko Švobiškio parke 20 val. Į ją susirinkusieji buvo vaišinami gardžia žuviene. 

www.darbs.lt

Aidos Garastaitės nuotraukos

Komentuoti su „Facebook “

Be First to Comment

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.