Joniškėlio gyventojas iš namuose augintų vynuogių spaudžia vyną

Seno vynmedžio pavėsyje su savo draugais pakelti taurę vyno, pagaminto iš paties išaugintų vynuogių – tokią savo svajonę išpildęs Joniškėlyje Pasvalio rajone gyvenantis 42 metų verslininkas Algirdas Lungis šiandien džiaugiasi išskirtiniu hobiu. Jis užveisė daugiau nei 100 skirtingų veislių vynuogyną. Šiltnamyje auginamos desertinės vynuogės pradeda derėti paskutinį vasaros mėnesį.

Joniškėlietis A.Lungys yra tikras vyno fanatikas. Vyras prie savo namų įrengtam ir kruopščiai prižiūrimam vynuogynui negailėdamas skiria visą savo laisvalaikį. Didžiuliame šiltnamyje tarsi saldainiai noksta pačių įvairiausių veislių desertinės vynuogės. Jame auga ir viena populiariausių tarp pasaulio vynuogių augintojų auginamų „Chardone“ veislės vynuogė-karalienė ir viena lepiausių – vengriškoji „Rizamat“ vynuogė.

Po vynuogių šiltnamį besidairantis vyras sako, jog svečius pavaišinti gali pačiu įvairiausiu vynu. Vyną vyras gamina ne tik iš numylėtinių vynuogių ar jų šakelių, bet ir iš vyšnių, serbentų, agrastų, aviečių, arbūzų, braškių, pienių ir net burokėlių. Kaip pabrėžia pašnekovas, burokėlis dėl specifinio savo skonio patinka maždaug tik porai žmonių iš dešimties.

„Jeigu būtų galima logiškai paaiškinti, tada jau būtų ne toks užburiantis dalykas. Man tai – kaip pirmoji meilė. Vynuogėmis esu susižavėjęs daugiau nei 20 metų. Ir manau, jog man toks susižavėjimas išliks visą gyvenimą“, – sako vynuogių augintojas.

Joniškėlietis tikina, jog desertines vynuoges augina tik ragavimui. Didžioji jo aistra vynui – tinkamų vynuogių auginimas. Vyras tvirtina, jog vėsiam lietuviškam klimatui tinka daugelis selekcininko dabar jau amžinatilsį Antano Gailiūno išvestų vynuogių veislių, tokių kaip: „Liepsna“, „Širvinta“, „Aistė“, „Dubysa“ ar „Šešupė“.

„Pasaulyje vyninių vynuogių auginama virš 95 proc. Visos dažniausiai eina į vyno gamybą, o desertinės skirtos valgymui – jos didesnės, saldesnės. Vyninės nėra išvaizdžios, skonis jų kitoks“, – pasakojo A.Lungys.

Šiuo metu vyndarys savo ūkyje derančių vynuogių priskaičiuoja apie 50 veislių. Vyras sako, jog vynuogės skiriasi ne tik spalva, skoniu, kiekiu bet ir vynmedžio kekių dydžiu. Vienų kekių ilgis siekia daugiau nei 40 centimetrų, kitų – įmantrios pačios uogos: nuo apvalių, pailgų, kūginių ar net rombo, cilindro formų.

Šiltnamyje pradėjusios derėti desertinės vynuogės savo derliumi šeimininką džiugins visą mėnesį. Rudenį vyras skins lauke augančias ir vynui gaminti skirtas vynuoges.

Joniškėlio vynuogininkas tikisi pakliūti ir į Lietuvos rekordų knygą. Šiltnamyje auginamas „Sele“ veislės vynmedis nusidriekęs net 15 metrų, pretenduoja tapti ilgiausiu šalyje. O galbūt šiltnamyje šiemet sunoks ir sunkiausia vynuogių kekė.

Video reportažą rasite ČIA

Šaltinis:


Comments are closed.