Prie taurės lietuviško naminio vyno…

– Vyno gamybos tradicijos lietuvių etninėse žemėse gyvuoja nuo senų laikų. Kadangi žodis „vynas“ yra ne lietuviškas, anksčiau šis gėrimas vadinosi medaus, nes buvo dedamas ne cukrus, o medus. Bet tai ne midus, kurio receptų nėra išlikusių. Šaltiniuose nurodoma, kad vynas būdavo laikomas skaptuotose bačkose, kurios dėl pastoviai žemos temperatūros užkasamos arba panardinamos vandenyje.

Ir šis gėrimas buvo brandinamas ne vienerius metus, – priminė Joniškėlio vynuogininkas ir vyndarys Algirdas Lungis.

Jis pakvietė visus besidominčius į lietuviškų vynų degustaciją Pasvalio kavinėje – šašlykinėje, pasakojo apie jo istoriją bei vartojimo kultūrą. Šis susitikimas skirtas susipažinti su kultūriniu ir kulinariniu Lietuvos paveldu, kurio tradicijos tęsiamos iki šiol.

Algirdas vynuoges augina jau 25 metus. O vynus daro ne tik iš vynuogių, bet ir juodųjų bei raudonųjų serbentų, putinų, šaltalankių, agrastų, aviečių, braškių, aronijų, obuolių, pienių, morkų, pastarnokų, šermukšnių, burokėlių, beržų sulos ir dar daug įvairiausių.

Joniškėlietis vynininkas Algirdas Lungis supažindino su vyno istorija, jo tradicijomis ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje, nes tai ypač neatskiriama Europos kultūros dalis. Jis prisiminė, kaip dviračiais keliaudami po Vokietijos Mozelio krašto vynuogynų ūkius, susitiko su vyninės šeimininke. Paragavę šio ūkio rinktinių vynų, norėjo įsigyti paties brangiausio ir leptelėjo, kad keliaudami jį išragaus. Vokietijos vynininkė tuoj paklausė, kokią ypatingą progą lietuvaičiai švenčia.

– Prisipažinome, kad nėra jokios progos, o tiesiog tik nuostabus vynas. Tuomet moteris nedvejodama patarė: „Jeigu neturite ypatingos progos, pirkite ne dangišką, o paprastesnį žemišką vyną“. Ir nepardavė, – apie branginamas senas Europos vynų tradicijas pasakojo Algirdas.

Kadangi dabar žiema ir šalta, jis atvežė iš savo ūkio degustuoti ne lengvų šviesių vynų, kurie paprastai ragaujami vasarą, o tvirtesnių raudonųjų bei rožinių. Vakaro dalyviai skanavo sauso ir pusiau saldaus vynuogių, taip pat miško šermukšnių vynų, ragavo rožinio putinų vyno.

Degustuojant vynus, ne mažiau svarbu prie jo derinti užkandėles. Ant stalo buvo alyvuogių, sūrio, itališkos Apulijos duonos…

– Šiame vakare dalyvavo žmonės, kurie norėjo pajausti vyno kultūros dvasią, – pastebėjo Algirdas Lungis.

Čia vynų ragavo ir Lietuvos – Prancūzijos asociacijos Pasvalio skyriaus pirmininkas Vidmantas Miknius, ir jau seniai alaus, vyno, limonado etiketes kolekcionuojantis pasvalietis Romualdas Leimontas. Jis pirmiausia stengiasi įsigyti mūsų rajone gaminamų gėrimų etikečių, taigi ir Algirdo daromų vynų. O pasvalietis Sigitas Pranskūnas kvietė paragauti jo paties pagaminto vyno, beje, iš sušalusių vynuogių.

– Visiškai legalizuojant naminį vyną, kaimynai Latvijos vyndariai mus lenkia. Jau šį pavasarį ten ruošiamasi priimti įstatymą, leidžiantį užsiimti naminių vynų amatu, – sakė Algirdas. -Anksčiau Lietuvoje didieji vynų importuotojai skeptiškai žiūrėdavo į naminius lietuviškus vynus. Tačiau ši nuomonė pamažu keitėsi. Dabar net patys atvažiuoja, domisi ir ragauja naminių vynų, mato jų perspektyvą. Ir čia pat joniškėlietis Algirdas Lungis pasidžiaugė:

– Mes, Lietuvos natūralaus naminio vyno gamintojai, kovo mėnesį esame pakviesti į pagrindinį metų vynų konkursą Vilniuje, kurį organizuoja Vyno klubas. Bus pristatomi pasaulio vynai iš tradicinių regionų. O viena salė skirta lietuviškiems, kur varžysis ne tik „Anykščių vynas“, bet ir Nacionalinės vyndarių asociacijos vynai.

Savo vyną pristatys ir Algirdas. Vienas brangiausiai kainuojančių pagaminti  vynų – iš pienių. Kilo idėja gegužės mėnesį mūsų rajone surengti pienių šventę. O Algirdas Lungis ir toliau ketina kviesti į pažintinius susitikimus ir pristatyti ne tik lietuviškus, bet ir senojo bei naujojo pasaulio vynus.

Jeigu kas turi įdomių, originalių minčių, pasiūlymų, vynininkas Algirdas Lungis prašo paskambinti tel. (8-610) 10421.

Pasvalietis Sigitas Pranskūnas pasiūlė ir savo padaryto vyno.

Ir mūsų krašto žmonės domisi lietuviškais naminiais vynais.

Asta BITINAITĖ

Aidos DULKIENĖS nuotraukos

Darbas 2010-02-25 Nr.22

Comments are closed.