Press "Enter" to skip to content

Tradicinės Užgavėnės Nakiškiuose

Vasario 18 d. Nakiškiečiai susibūrė draugėn savęs parodyti  ir kitų pažiūrėti, o jau akims pasiganyti tikrai buvo kur, — prisirinko visokiausių raganų skarmalių, plevėsų velnių  didelių ir mažų, visokiausių žvėrių, čigonių, giltinė su dalgiu ir ta nenorėjo likti viena. Persirengėliai buvo tokie išradingi, kad kai kurių net motina neatpažintų. Susirinko vietiniai  ir sveteliai pasibendrauti, pašokti ,paūžti, blynų pavalgyti, išbandyti save sportinėse rungtyse — estafetėse ir magiškame virvės traukime. Beje, šios dienos svečiai buvo smagieji Gačionių kaimo bendruomenės persirengėliai  . Atitrinksėjo ir dar viena raguotoji  su ilga uodega  ir užgrojo ir ratan suvarė, vos nuo kojų visų nenuvarė.

 Kad  ragai ir nagai nuo šalčio nenukristų , gaspadinės  nešė karštus blynus su kepenėlėm ir su medum, pylė karštus gėrimus, traukė iš katilo virtienius, pagardui negailėjo riebių spirgų, maitino pūstomis  bandelėmis,— stiprino kūną  naujoms rungtims.

…o  rungčių rungčių, kokių tik neprimįslyta,—ne juokas, kuri  komanda greičiau lėkštę su blynu perduos …dantimis! Taip, taip, taip ir buvo. Kas greičiau į virvę įsisuks, mukt, blyną prarys ir vėl išsivynios, jei tik galva nesusisuks ir į savo komandą pataikys, kas greičiau  draugus ant rankų sunešios ir t.t. ir t.t.

 Lašininis iš paskutiniųjų nepasidavė Kanapiniui, kad į savo komandą lengviau  prisikviestų, net lašinių bryzą ant kaklo pasikabinęs nešiojosi , kad reikalui esant atpjautų lašinių šmotelis po ranka būtų ir bent taip priviliotų į savo komandą. Ai, kaip pešėsi Lašininis su Kanapiniu, niekaip nenorėjo užleisti vietos Kanapiniui Lašininis.  Vadovavo visam maskaradui iki pat…savo valdovės  galo, kol toji nebuvo pasmerkta laužui.

Na  o paskui negailestingas sniego mūšis, —suaugę dėdės ir tetos visai suvaikėjo  dideliam vaikų džiaugsmui…

Ilgai dar nesiskirstyta į namus.  Antroji šventės dalis tęsėsi prie ilgų vaišių stalų. Nuoširdžiai visiems dėkojo bendruomenės pirmininkė Skaidra Grabauskienė šeimininkėms Jadvygai Kanaverskienei ir Palmirai Parimskienei, mieliems sveteliams iš Pakruojo rajono, kad nepasididžiavo užsukti  į svečius. Padėka Joniškėlio renginių organizatorei Nijolei Stepulienei, kad  sugrojo,  pašokdino ir neleido stovėti vietoj, Traškevičiui iš Valdeikių, kad savo arkliuku ir rogėmis pavežiojo  visus norinčiuosius, padėka Stasiui Grabauskui,—ūkinėje dalyje jis buvo nepamainomas, (beje jis ir buvo šio renginio rėmėjas ), Reginai Špokauskienei už puikią Kanapinio rolę ir užduotis  prie stalų, Raimondui Aleliūnui už laužą ir visiems visiems visiems daugiau ar mažiau prisidėjusiems.

Beje, lašininio rolę nepriekaištingai atliko Skaidra Grabauskienė.

Šventė pasibaigusi,—blynai suvalgyti, sveteliai išsiskirstę, stalai sustumti, suolai išvežioti, tik bibliotekininkės Užgavėnių papročių  parodėlė iliustruota Vaiko Dienos Centro vaikų rankomis dar tebesipuikuojanti  tiesiai  ant bendruomenės namų langų ir malonūs prisiminimai sustingę „akimirkomis žavingomis“…(Nuotraukų autorė bibliotekininkė Jolanta Stangvilienė.)

Senoviniu papročiu būtina išsimaudyti sniege
Virvės traukimas
Prie laužo
Estafetė "Be rankų"
Čia dar ne visi
Virtieniai tiesiai nuo ugnies
Rately šilčiau
Estafetė "Ant Rankų"
Persirengėliai
Kanapinis renka savo komandą
Muzikantai Joniškėlio renginių organizatorė Nijolė Stepulienėir Namavičiai Antanas ir Danutė
Lašininio nurodymai
Pasivažinėjimai
Įsiamžina sveteliai
Aktyvūs net mažiausieji
Prie Stabo simbolizuojančio Žiemą

Nakiškių kaimo bibliotekininkė Jolanta Stangvilienė

Komentuoti su „Facebook “

Be First to Comment

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.