Press "Enter" to skip to content

Vandens gerinimo įrenginiai – dar keturiuose kaimuose

02 (1)

Nakiškių ir Deglėnų kaimų žmonėms buvo pristatytos jų gyvenvietėse įrengtos geriamojo vandens ruošyklos su nugeležinimo įranga. Dabar tokių statinių rajone yra jau per 30-tį.

Sodiečiai sakė, jog namukai su vandens gerinimo įrengimais prie kaimų vandenviečių išdygo taip netikėtai ir greitai, kad daugelis nė nepastebėjo, jog ten kažkas statoma.

UAB „Pasvalio vandenys“ direktorius Algimantas Mataitis paantrino, jog per porą mėnesių Pasvalio krašte buvo įrengtos net keturios naujos modernios geriamojo vandens ruošyklos: dar dvi kitą svaitę bus pristatytos Sabonių ir Kraštų bendruomenėms.

– Gegužės mėnesį man paskambino Pasvalio vietos veiklos grupės vadovė ir pasakė, jog yra sutaupyta pinigų, todėl papildomai galime teikti paraiškas dėl paramos vandens gerinimo projektams įgyvendinti. Tačiau suktis turime labai sparčiai – iki rugpjūčio pabaigos reikės užbaigti visus statybos darbus ir paleisti įrangą. Susitikę su rajono vadovais sutarėm, kad pirmiausia pagelbėti reikia tų kaimų žmonėms, kuriuose geriamas vanduo prasčiausias. Skubiai parengėm projektus ir paraiškas, paskelbėm viešųjų pirkimų konkursą. Džiaugiamės pasirinkę patikimus tiekėjus, kurie operatyviai sumontavo vandens gerinimo įrenginius, – apie įgyvendintus projektus pasakojo „Pasvalio vandenų“ vadovas.

Ir nakiškiečiai, ir deglėniečiai minėjo, jog nors ne visi pastebėjo, kad jų gyvenvietėje kažkas statoma, bet smarkiai pagerėjusią vandens kokybę pamatė ir pajuto visi. Beje, ir atlikti tyrimai parodė, jog dabar geležies vandenyje yra likę tik pėdsakai – 0,02 mg/l. O iki paleidžiant vandens nugeležinimo įrangą, geležis jame net 8 kartus viršijo leistiną normą. Kaip vaizdžiai sakė nakiškiečiai, iš čiaupų bėgo parudavęs vanduo, tad tokį pat atspalvį greitai įgaudavo ir skalbiniai, ir puodai. Dabar, nors nugeležinimo įrenginiai veikia vos kelias dienas, vanduo pastebimai nuskaidrėjo, pagerėjo ir jo skonis. Algimantas Mataitis patikino, jog laikui bėgant vandens kokybė dar labiau pagerės, nes išsiplaus vandentiekio vamzdynuose susikaupusios rūdys.

Vandens gerinimo įrangą sumontavusios UAB „Eigesa“ komercijos direktorius Žygimantas Steponavičius akcentavo, jog ji – patikima ir ilgaamžė. Visas vandens valymo procesas yra automatizuotas. Filtruojant vandenį ar plaunant filtrus nenaudojama jokių cheminių medžiagų. Filtruojama per gamtinės kilmės užpildą – specialią susmulkintą skaldelę, o filtrai plaunami naudojant to paties vandentiekio vandenį. Po plovimo nešvarus vanduo išteka į duobę, iškastą šalia namelio su vandens gerinimo įranga. Filtrų plovimo procesą taip pat valdo automatika.

Rajono meras Gintautas Gegužinskas minėjo, jog statant Nakiškių bendruomenės žmonės ragavo ir gyrė nuskaidrėjusį vandenį. Deglėnų bendruomenės pirmininkė Vita Žvigaitienė UAB „Pasvalio vandenys“ direktoriui Algimantui Mataičiui, kaip sodiečių padėkos ženklą, įteikė senovinę gėlę – geležinę mirtą. Deglėniečiai ir jų svečiai prie naujosios vandens ruošyklos. tokias ruošyklas daugelį darbų atlieka pati „Pasvalio vandenų“ įmonė, todėl viskas kainuoja gerokai pigiau. Visos keturios ruošyklos – Nakiškiuose, Deglėnuose, Saboniuose ir Kraštuose buvo pastatytos už 77 tūkst. eurų. Jei būtų tekę samdytis rangovus, tokios sumos užtektų gal tik dviems ruošykloms. Pasvaliečiai gali pasidžiaugti ir tuo, kad už geriamąjį vandenį mokame mažiausiai Lietuvoje. Rajonas, kuris pagal vandens pigumą eina tuoj po mūsų, moka beveik pusantro karto daugiau, o kai kuriuose kituose rajonuose geriamojo vandens kaina didesnė net kelis kartus.

Naujųjų geriamojo vandens ruošyklų pristatyme dalyvavęs Seimo narys Antanas Matulas sakė esąs įsitikinęs, jog tai yra puiki investicija, sauganti žmonių sveikatą. Kadangi apie 70 proc. žmogaus organizmo sudaro vanduo, kasdien jo suvartoti reikia apie du litrus. Dabar, kai sodiečiai gali gerti skanų ir tyrą vandenį, parlamentaras ragino nepamiršti šio sveikatos šaltinios svarbos.

Apžiūrėti geriamojo vandens ruošyklų atėję Nakiškių ir Deglėnų bendruomenių žmonės čia pat galėjo paragauti nugeležinto ir nuskaidrėjusio vandens. Sodiečiai ragavo ir gyrė. Bendruomenių vadovės sakė paraginsiančios gyventojus, kad tie, kurie dar geria individualių šulinių vandenį, jungtųsi prie bendrų vandentiekio tinklų, nes jais dabar atiteka tikrai kokybiškas vanduo.

www.darbs.lt

Komentuoti su „Facebook “

Be First to Comment

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.