Press "Enter" to skip to content

„Rožinio kaspino“ autobusėlis pabuvojo ir Meškalaukyje

     „Nedelsk dėl savęs ir tų, kurie tave myli“ – su šiuo devizu jau 10-tus metus prevencinio projekto prieš krūties vėžį „Rožinio kaspino“ autobusėlis nuo birželio 1 d. suka ratą aplink Lietuvą.

      Projekto „Nedelsk“ patikrose per 9 –erius metus Lietuvoje patikrinta virš 70 000 moterų, rasta virš 600 krūties vėžio įtarimų bei apie 8000 gerybinių krūtų patologijų.

      „Matau, kaip rožinis kaspinas apjuosia Lietuvą. „Nedelsk“ – tai beldimasis į tolimiausiame užkampyje gyvenančių moterų širdis: jūs esate mylimos ir svarbios savo šeimai, giminei, miesteliui, šaliai. Negalima sau leisti mirti nuo krūties vėžio, kai pasaulyje išgyja 9 – ios iš 10 – ties. Ši liga nėra nuosprendis, tačiau apie ją svarbu sužinoti kiek galima anksčiau“, – sako projekto „Nedelsk“ iniciatorė Agnė Zuokienė. Ji kviečia visus kuo dažniau ir plačiau kalbėti apie krūties vėžį, tada daugiau moterų laiku pasirūpins savo sveikata ir tuo daugiau šeimų bus laimingos.

          “Rožinio kaspino” autobusėlis Pasvalio rajone lankėsi 2004, 2007, 2009 ir 2010 metais. Nemokamai susipažinti su krūties vėžio požymiais, išmokti pirmąją savityros pamoką bei pasikonsultuoti su onkologais galėjo Joniškėlio, Pasvalio, Pumpėnų, Pušaloto, Girsūdų, Ustukių, Krinčino, Mikoliškio, Narteikių, Pajiešmenių, Saločių ir Vaškų moterys. Iš viso Pasvalio rajone nemokamai pasitikrino 1123 moterų, dešimčiai iš jų rasti krūties vėžio požymiai ir jos nukreiptos tolimesniems tyrimams ir gydymui.

     Šiemet „Rožinio kaspino“ autobusėlis, lankydamasis  Pasvalio rajone, gražią šeštadienio popietę sustojo Meškalaukio mokyklos kieme, išpuoštame rožiniais kaspinėlių bantukais.  Dar iki rajono laikraštyje „Darbas“ paskelbto atvykimo laiko jo nekantriai ir su mažu nerimo virpesiu laukė susirinkusios  meškalaukietės, Joniškėlio seniūnijos ir rajono gyventojos. Nemažą būrelį moterų nuramino labai geranoriškai nusiteikusi, besišypsanti patikros komanda: Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikos Radiologijos  ir branduolinės medicinos centro Branduolinės medicinos skyriaus vedėjas Donatas Vajauskas, projekto koordinatorė Beata Krapikaitė ir technikas – vairuotojas Aleksej Rusnak.

     „Dirbsim iki kol matysis, kol bus norinčių išsitirti“, – ramino nekantraujančias gydytojas. Moterims buvo išdalintos knygelės „Moteriško“ vėžio paslaptys“, buvo rodomi filmukai apie patikras pačioms, jos pasimokė apčiuopti pakitimus muliažų pagalba, sustota nuotraukoms prie autobusiuko.

    Meškalaukyje patikrinta  61 moteris, deja viena  su pakitimais nukreipta specialistų globon. Tik išgirdus šią negerą žinią, pagalvoji, kaip reikia rūpintis savimi ir karts nuo karto pasitikrinti, kad paskui nebūtų skaudu Tave mylintiesiems, o ir pačiai sau.

    Projekto „Nedelsk“ komanda dėkojo juos maloniai sutikusioms ir jais pasirūpinusioms Meškalaukio bendruomenės tarybos narėms Astai Želvienei, Vaidai Norvaišienei, Daivai Norvaišienei, Dovilei Mulevičienei, Genei Rakauskienei. Jos surinko lėšų, kad projekto vykdytojų komanda būtų pamaitinta, atsigaivintų kava ar arbata, pasmaguriautų ledų.

    Svečiams svetingai duris atvėrė biblioteka, suteikusi patalpą poilsiui. Joje pastoviai veikia spaudinių lentyna „Rožinė vilties šviesa „Nedelsk“, kuri kviečia pasirūpinti savo sveikata. Joje ne tik knygos, bet ir žymių gydytojų straipsniai, kviečiantys kovoti su baisia liga, moterų patirtys, šalia – rožinės gervelės – „Nedelsk“ simboliai. Šia lentyna – paroda biblioteka įsijungusi  į Lietuvoje vykstančias sveikatinimo projekto „Nedelsk“ akcijas. Meškalaukio biblioteka turi sertifikatą, patvirtinantį, kad jai suteikiamas Draugiškos „Nedelsk“ bibliotekos vardas.

    Daugiau informacijos apie krūties vėžio prevenciją taip pat galima rasti projekto „Nedelsk“ interneto svetainėje adresu www.nedelsk.lt. Ten taip pat galima sužinoti, kur artimiausiu metu lankysis rožinis projekto autobusėlis, kuriame galima nemokamai pasitikrinti krūtis.                   „Nedelsk“ – dėl savęs ir dėl tų, kurie tave myli!

                         Meškalaukio bendruomenės tarybos narė bibliotekininkė Genė Rakauskienė

2. Nedelsk filmukas apie krūtų savityrą
3. Mokymasis išsitirti pačioms
4.Vaida Norvaišienė koregavo užsirašiusiųjų eilę
5.Patikros laukiamasis
Komentuoti su „Facebook “

Be First to Comment

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.