Press "Enter" to skip to content

Savivaldos diena Meškalaukio bibliotekoje

        Projekto „Bibliotekos pažangai“ organizatoriai 2012 m. vasario 6-11 d. surengė akciją „Savivaldos savaitė bibliotekose“. Prie šios iniciatyvos prisijungė ir Lietuvos savivaldybių asociacija. Šia akcija buvo siekiama paskatinti glaudesnį bibliotekų bendradarbiavimą su vietos valdžios institucijomis bei paskatinti aktyvesnį gyventojų dalyvavimą sprendžiant vietos regionui aktualias problemas.
Akcijos metu bibliotekininkai kvietė rajono gyventojus į bibliotekas, kuriose vyko susitikimai su savivaldybių, seniūnijų atstovais ir kiti renginiai, skatinantys vietos valdžios ir piliečių bendradarbiavimą.
Visos akcijos metu gyventojai, bet kada atėję į bibliotekas, elektroninėje anketoje galėjo išsakyti savo nuomonę apie vietos savivaldos institucijų veiklą bei vietos regiono aktualias problemas, kurias galėtų spręsti vietos valdžios institucijos.
Vasario 9 dieną į Pasvalio rajono Meškalaukio biblioteką susitikti su gyventojais atvyko
Pasvalio rajono meras Gintautas Gegužinskas, Joniškėlio apylinkių seniūnijos seniūnas Gintautas Povilionis, seniūno pavaduotoja Rūta Liberienė, apylinkių seniūnijos socialinė darbuotoja Zita Vasauskienė ir seniūnijos žemės ūkio specialistė Gražina Bagužienė.
Gausiai susirinkusiems meškalaukiečiams rajono meras kalbėjo apie tai, kas šiuo metu visiems aktualu, nuo ko priklauso kiekvieno rajono gyventojo gerovė – apie 2012 metų biudžetą. Pinigų trūksta viskam, bet stengiamasi jų gauti pritraukiant europines lėšas, rašant projektus. Vienas iš tokių projektų 2012 metais bus įgyvendintas ir Meškalaukyje. Tai vandentiekio įvedimas Dvaro gatvės gyventojams, vandens nugeležinimo įrenginiai. Rajono švietimo įstaigose vyks pertvarka, kurios Meškalaukio mokykla dar išvengė, nes joje vaikų dar yra.
O nuotekų šalinimo įrenginių dar teks palaukti, ramino meras nerimstančius kaimiečius, klausiančius apie jiems opią problemą, tam dar nenumatytos lėšos. Bendruomenės atstovės užklaustas, kodėl nepatvirtinami VVG parašyti projektai, meras G. Gegužinskas pažadėjo tai išsiaiškinti. Janina Kaminskienė pasiteiravo, kada bus pagamintos gatvių pavadinimų lentelės, meras atsakė, kad yra sudaryta sutartis su latviais, darant visai bendruomenei, būtų pigiau. Dėl „Kuranos“ , teršiančios orą ir aplinką neapsakomu dvoku, meras sakė, kad statant šią gamyklą, nesitikėta tokios taršos, visi ramino, kad viskas bus gerai, tręšiant laukus jie tręšimo terminus išlaiko, o kvapų taršos  dydžio kol kas negalima nustatyti. Kaimiečiai pageidavo, kad Danų įmonės sunkiasvorė technika nelaužytų kaimo pagrindinės gatvės, o darytų apvažiavimus kitais keliais, kuriuos susitvarkytų savo turimomis lėšomis. Atsakiusį į klausytojų klausimus, rajono merą Gintautą Gegužinską pakeitė Joniškėlio apylinkių seniūnijos seniūnas Gintautas Pavilonis, kurio vadovaujama seniūnija yra pati didžiausia rajone. Joje nebėra nė vieno kaimo su 500 gyventojų, tame tarpe ir Meškalaukis – buvęs ilgiausias Lietuvos kaimas turi tik 467 gyventojus. Per metus dėl įvairių priežasčių seniūnijoje sumažėjo 663 gyventojų, veikia 5 aktyvios bendruomenės, yra 168 km vietinės reikšmės kelių, 28 ha tvarkomų viešo naudojimo teritorijų, tarp jų ir Meškalaukio parko teritoriją, 2011 metais sutvarkyta ir atnaujinta. Seniūnas susirinkusius supažindino su praėjusiais metais nuveiktais darbais seniūnijoje, atsakė į pateiktus klausimus, supažindino su teikiamomis paslaugomis, tarp jų ir nuotekų išvežimo paslauga, opia meškalaukiečiams, kelių ir gatvių sutvarkimo, sporto aikštelių sutvarkymo ir kitais klausimais meškalaukiečiai gavo atsakymus.
Joniškėlio apylinkių seniūnijos socialinė darbuotoja Zita Vasauskienė kalbėjo apie socialinės paramos skyrimo socialiai remiamiems asmenims  pasikeitimus, atsakė į gausiai pateiktus klausimus.
Seniūnijos žemės ūkio specialistė Gražina Bagužienė  paaiškino kaip gauti paramą keičiant asbestinę stogų dangą, nurodė paramos didį, nurodė, kur pirmiausia reikia kreiptis, kokius dokumentus tvarkyti, kvietė visus keisti žalingą aplinkai ir žmogaus sveikatai stogo dangą, pasinaudoti Europos sąjungos teikiama parama. Juk nauda akivaizdi.
Svečiai ir susitikimo dalyviai įrašė palinkėjimus Lietuvai bibliotekoje paskelbtoje akcijoje, skirtoje Vasario 16 dienos paminėjimui.
Į susitikimą atėję žmonės iš pirmų lūpų sužinojo rajono ir seniūnijos aktualias naujienas, gavo atsakymus į jiems rūpimus klausimus. Norisi tikėti, kad bibliotekos iniciatyva atnešė teigiamų pokyčių į bibliotekų ir vietos valdžios institucijų bendradarbiavimą, atskleidė bibliotekos naudą renkant ir skleidžiant informaciją gyventojų tarpe.

     Pasvalio Mariaus Katiliškio VB Meškalaukio kaimo bibliotekos bibliotekininkė Genė Rakauskienė

Apie seniūnijos aktualijas kalba seniūnas Gintautas Povilionis
Meškalaukiečiams kalba rajono meras Gintautas Gegužinskas
Socialinė darbuotoja Zita Vasauskienė atsakė į klausimus
Savivaldos dienos dalyviai
Meras Gintautas Gegužinskas rašo palinkėjimą Lietuvai akcijoje Vasario 16 d. paminėjimui

Komentuoti su „Facebook “

One Comment

  1. aaa aaa 21 vasario, 2012

    O kodėl Meškalaukis buvęs ilgiausias Lietuvos kaimas, tai ką atsirado ilgesnis. Būtų įdomu sužinoti jo pavadinimas

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.