Press "Enter" to skip to content

Meilės diena

love2Turbūt nėra žmogaus, kuris nežinotų šv. Valentino dienos. Tačiau tik retas atsakytų kuo ši diena skiriasi nuo kartais kiek banalios raudonų širdelių šventės. Taigi, nors švento Valentino diena jau praėjo, tačiau vis tiek pasidomėkime kuo ši šventė tokia ypatinga.

Ši šventė minima kiekvienais metais, vasario 14-tąją dieną ir tikrai ne vien Lietuvoje, o kone visame pasaulyje. Šią dieną dovanojamos smagios dovanos, deklamuojamos eilės, o svarbiausia žinutė ir dovana yra meilė. Taigi, ši diena kiek liūdina vienišius, kurie žodį „myliu“ dažniau ištaria savo naminei katei, o ne širdies draugui ar draugei.

Yra keletas šios dienos atsiradimo istorijų. Vienoje jų teigiama, kad Valentinas buvo senovės Romos vyskupo vardas. Tuometis imperatorius išleido griežtą įsakymą, kuriame liepė nutraukti visas sužadėtuves ir uždraudė tuoktuves. Šie draudimai įsigaliojo dėl to, kad vedę vyrai labiau prisirišdavo prie savo šeimos ir žmonų bei nenorėdavo kariauti, o tuometinė imperija nuožmiai ginklu gynė savo interesus ir plėtė teritorijas. Kaip tik šiuo, visiems įsimylėjėliams baisiu metu, į pagalbą atėjo vyskupas Valentinas. Jis slapčia sutuokdavo įsimylėjėlių poras ir taip nepakluso imperatoriui. Apie tai sužinoję valdovo pakalikai greitai įskundė tokius vyskupo poelgius ir uždarė jį į kalėjimą. Ta diena, kai Valentinas buvo nukankintas ir nubaustas mirtimi iki šiol minima. Tai – vasario 14-oji.

Pasaulyje ši diena švenčiama jau nuo senų laikų, o Lietuvoje tai palyginus nauja tradicija. Tik atgavus nepriklausomybę į mūsų šalį pradėjo plūsti vakarietiškos mados, šventės ir net kultūra. Gal todėl kartais šiek tiek persistengiame kopijuodami, o ne kurdami savo produktą, savo šventę. Derėtų prisiminti, kad lietuviai taip pat kaip graikai Afroditę ar romėnai Venerą turi meilės globėją – deivę Mildą. Senovėje deivės Mildos mėnuo buvo balandis, o dabartinis kalendorius meilės globėjos diena laiko gegužės 13-tąją. Taigi, romantiškos dovanos vyrams ar moterims gali būti dovanojamos ne tik vasario viduryje.

Užsienio šalyse vasario 14-oji švenčiama labai panašiai. Tiek santūrūs vokiečiai, tiek visuomet įsimylėję italai Švento Valentino dienos proga slaptiems meilužiams siunčia meilės atvirukus ar laiškus, o sutuoktinius ir mylimuosius dažnai pradžiugina smagios dovanos, tokios kaip širdelės formos saldumynai, šokolado plytelė ar puokštė kvapnių gėlių.

Praėjo amžiai ir daugelis legendų jau nėra tokios įdomios ir įkvepiančios kaip tai buvo anksčiau. Juk meilės diena turi būti kiekviena diena. Ta speiguoto mėnesio – vasario 14-oji yra tik priminimas mums patiems, pasakyti ką jaučiame, ką galvojame ar kuo gyvename. Rožinės širdelės ar kitos smagios dovanos tikrai nėra tas atributas be kurio ši diena neapsieitų. Tiesiog švęskime meilės dieną ištisus metus. Būkime geresni kiekvieną dieną ne tik aplinkiniams, bet svarbiausia – nepamirškime patys savęs.

Kadaise garsus filosofas yra pasakęs, kad santuoka (jausmai) tai lyg degtukų dėžutė, į kurią kiekvienas turi įdėti savo dalį. Jei visą laiką tik imsime ji greitai taps tuščia… Todėl pasirūpinkime savo jausmų dėžute ištisus metus. Išmokime ne tik imti, bet ir duoti. Štai tokia yra gražių santykių filosofija.

Komentuoti su „Facebook “

Comments are closed.