Press "Enter" to skip to content

Kaip užsakomi plieniniai stogai

plieniniai stogaiMatyt Lietuvoje populiariausi plieniniai stogai, kur tik pažvelgsi visur matyti skardiniai stogai arba šiferis. Plieniniais stogais dengiami beveik visi renovuojami arba naujai statomi namai. Atrodo dar daug šiferinių stogų, bet mano nuomone jų nėra tiek daug.

Papasakosiu ką reikia žinoti prieš perkant plieninę stogo dangą. Atrodo, kad čia viskas labai paprasta, nuėjai į kokius „senukus“ ir nusipirkai 100m2 plieninės stogo dangos kaip kokios dešros. Bet taip tikrai nėra, plieninį stogą sunkiau užsakyti negu šiferį. Bet pradėkime viską nuo pradžių ir išsiaiškinkime ar plieninis stogas Jums tinkamas.

Kad sužinoti ar plieninis stogas tinka Jūsų namui reikia žinoti stogo nuolydį. Plieninis čerpinis nuolydis montuojasi nuo 14 laipsnių, o trapecinis profilis nuo 11 laipsnių. Dar yra valcuojamas klasikinis profilis, kuris montuojasi nuo 4 laipsnių. Jei Jūs pageidaujate plieninio čerpinio profilio, o namo nuolydis 12 laipsnių, rekomenduoju čerpinio profilio nemontuoti, o užsakyti trapecinį. Kodėl taip yra? Čerpinio profilio plieninė stogo danga turi „laiptukų“ formą, dėl kurios gali užsilaikyti vanduo žemiausioje čerpės dalyje. Žemiausioje čerpės dalyje sukamas stoginis sraigtas, kurio tarpinė po septynių metų gali sukietėti ir pradėto leisti drėgmę į medieną.

Išduosiu Jums paslaptį, Lietuvoje labai daug beveik plokščių stogų, ant kurių susukta plieniniai čerpiniai profiliai, nors nuolydis yra per mažas. O keisčiausia niekas nesiskundžia! Taip yra todėl, kad mano nusakytos problemos pasijus po penkiolikos ar daugiau metų, kai pradės pūti grebėstai.

Įsivaizduokime Jūsų namo nuolydis 30 laipsnių (dažniausiai pasitaikantis nuolydis Lietuvoje) ir Jūs norite susimontuoti plieninį čerpinį profilį. Tarkime Jūs jau turite patikimų stogdengių brigadą ir norite pakeisti seną šiferį į naują plieninį stogą.

Pirmiausiai Jums reikia nusilupti seną šiferį, utilizuoti jį į sąvartyną, nes senas šiferis turi savyje daug asbesto, kuris nuodingas žmogaus sveikatai. Po to paruošiama medinė stogo konstrukcija, užklojama nauja trisluoksnė difuzinė plėvelė ir vėl su grebėstuojama. Grebėstuodami stogdengiai turi tiksliai žinoti kokio modelio bus užsakomi plieniniai stogai, kad žinotų kokiais tarpais montuoti grebėstus.

Tik dabar Jūs galite užsakyti plieninę stogo dangą. Kai bus naujai suformuotas visas stogo medinis konstruktyvas, reikia jį išmatuoti. Matavimus atlieka firma, kurioje užsakomas stogas arba stogdengiai. Matuoti stogą reikia tam, kad užsakyti tikslų plieninių lakštų skaičių ir ilgį. Plieniniai stogai tai ne šiferiniai, kur galima nusipirkti papildomai keletą kvadratų. Jei stogo matuotojai suklys ant 10 cm matuodami stogo šlaitą, plieniniai lakštai atvažiuos per trumpi ir reikės iš naujo užsakinėti skardinius čerpinius lapus. Todėl šiame darbe labai svarbu kruopštumas, klaidos labai brangiai kainuoja.

Kai Jūs turite stogo matmenis reikia suskaičiuoti kiek ir kokio ilgio lakštų reikia. Šį darbą atlieka sąmatininkas, kuris turi turėti specialią programinę įrangą. Dažnai tas pats stogų pardavėjas ir turi plieninių stogų skaičiavimo įrangą. O jei Jums skardos lapai skaičiuojami su pieštuku ir skaičiavimo mašinėle, bėkite iš tokios firmos. Kompiuteris geriausiai numato plieninių lapų ilgius, užleidimus ir sujungimus.

Taigi sužinojome kaip išsirinkti firmą, kurioje užsakinėsite plieninį stogą, o dabar reikia nuspręsti iš kokios skardos bus plieninė stogo danga. Lietuvoje populiariausi du skardų padengimai: polesterio ir puralo. Polesterio padengimu kvadratas kainuoja virš 10Lt brangiau nei puralo. Puralo yra ilgesnė spalvos garantija ir naudojamas storesnis plienas. Bet jei kalbant atvirai, 95% Lietuvos plieninių stogų yra uždengti polesterio skarda ir niekas nesiskundžia. Polesterio padengimui suteikiama 10 metų garantija spalvai ir 20 metų garantija plienui, kad nesurūdys.

Taigi, Jūs jau žinote kaip išsirinkti plieninio stogo tipą, kaip ir kada reikia matuoti stogą ir kokį išsirinkti skardos padengimą. Tikiuosi mano patarimai bus Jums naudingi užsisakant plieninę stogo dangą.

Komentuoti su „Facebook “

Be First to Comment

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.