Press "Enter" to skip to content

Kaip išsirinkti baldų apmušalus?

baldu apmusalaiJei nusprendėte atnaujinti savo svetainės ar miegamojo interjerą, nepamirškite, kad  minkštieji baldai turi būti ne tik apmušalų spalva suderinti su visos patalpos interjero spalvine gama, bet taip pat būtina pasirinkti ir tinkamą audinį. Kai rinksitės minkštuosius baldus, turite tiksliai žinoti, kokiame kambaryje jie stovės, ar dažnai bus naudojami, taip pat atkreipkite dėmesį ir į tai, ar išsirinkto baldo audinys yra atsparus trinčiai.

 

Kokį audinį rinktis?

Įmonės ir atskiri meistrai, kurie užsiima baldų gamyba naudoja įvairiausių rūšių apmušalus. Visi baldų apmušalai pagal tai, iš ko audinys yra pagamintas, skirstomi į natūralius ir sintetinius, o pagal jų gamybos būdą – į austinius, kurie yra audžiami staklėmis perpinant įvairius siūlus, bei neaustinius, gaminamus ant verpalų sluoksnio klijuojant bei elektrostatiniu būdu užpurškiant specialius pūkelius.  Pateikiame pagrindinius baldų apmušalų tipus.

Žakardas yra vienas patvariausių audinių, gaminamų iš medvilnės arba poliesterio. Jo raštai kuriami specialiomis staklėmis, kurios pina įvairių spalvų siūlus. Žakardiniai apmušalai gali būti stambaus arba smulkaus pynimo.

Gobelenas yra žakardo pirmtakas. Tai ypač tvirtas audinys.  Pagrindinis jo ir žakardo skirtumas yra skirtingas kiekis spalvotų siūlų, iš kurių yra pinamas audinys. Žakardas įprastai pinamas iš dešimties spalvų siūlų, o gobelenas pinamas iš gerokai daugiau.

Pliušas arba kitaipveliūras, aksomas, velvetas, yra gana minkštas ir padengtas švelniais pūkeliais, tačiau jis tvirtas ir lengvai valomas. Pliušas gaminamas gana sudėtingai: visų pirma du audinio pagrindai būna supinami siūlais, o paskui, supintus siūlus perpjovus, būna gaunami keli audiniai su vienoda faktūra bei piešiniais.

Natūralios odos apmušalai jūsų patalpoje sukurs prabangų ir elegantišką stilių. Oda dengti baldai yra ilgaamžiai, tvirti, labai lengvai prižiūrimi – dulkės nuo jų nuvalomos įprasta šluoste ir retkarčiais impregnuojami specialia priemone skirta natūralios odos priežiūrai. Svarbu pasirūpinti, kad oda neperdžiūtų.

Šenilas gaunamas naudojant storus, purius, pūkuotus, pintus šenilinius siūlus. Šis apmušalas kiek panašus į veliūrą. Jis minkštas, bet tvirtas, nesipumpuruoja, atrodo labai prabangiai. Šeniliniai audiniai gali būti austi iš vienos rūšies siūlų bei maišyti, pavyzdžiui, medvilninių ir akrilo siūlų, poliesterio ir viskozės ir pan.

Flokas yra neausta tekstilė, kuri gaminama smulkiai supjaustytą nailoninį pūką mechaniniu arba elektrostatiniu būdu priklijuojant prie gana tankaus tekstilės pagrindo. Gerai pagamintas flokas yra minkštas, švelnus ir tvirtas, jis nesitrina, neblunka ir yra gana nebrangus. Svarbu prisiminti, kad šio audinio apmušalų negalima valyti jokiais spiritiniais valikliais, tam naudokite specialius preparatus.

Trikotažas yra labai minkšta, nesiglamžanti, ypač gerai prie paviršiaus priglundanti medžiaga. Jis itin populiarus gaminant modernius, įmantrių formų baldus. Įvairūs kombinuoto pynimo trikotažiniai audiniai yra gerokai tvirtesni bei mažiau pumpuruojasi negu lygaus pynimo.

 

Patalpos įtaka baldams

Tose patalpose, kuriose praleidžiate daugiausia laiko, pavyzdžiui, vaikų kambaryje ar svetainėje, geriausia rinktis lengvai prižiūrimus, tankaus audimo, sintetinio pluošto minkštųjų baldų apmušalus. Be abejo, jei jums itin rūpi ekologija, tuomet galite pirkti baldus su lininiais, medvilniniais ar vilnoniais apmušalais, taip pat su kitokia specialia neteplia danga ir apdaila. Nusipirkę tokius baldus turėkite omenyje, kad natūralaus pluošto apmušalai savo pirminę išvaizdą dažniausiai praranda jau jau po 5–7 metų ir ją reikia keisti nauja.

Jeigu jūsų namuose gana dažnai yra rūkoma, jums taip pat reikėtų labai gerai pagalvoti prieš perkant minkštuosius baldus. Rinkitės tik tokius baldus, kurių apmušalų audinys yra visiškai atsparus ugniai ir nesugeria kvapų.

 

Jei auginate gyvūną

Namuose auginant šunį ar katę baldų pirkimas gali būti labai komplikuotas. Turėtumėte vengti baldų apmušalų iš stambaus audimo gobeleno, kilpinio reljefinio audinio ir netgi tankaus žakardo. Namuose auginant gyvūną taip pat labai svarbu ir apmušalų spalva – juk kai jūsų nėra namuose katinėlis ar šunelis tikrai mielai paguli ant jūsų sofos. Taigi rinkitės smulkiai margintus tamsesnius apmušalus. Ant jų bus ne taip matyti augintinių plaukai ar nešvarių pėdučių atspaudai. Augintiniai tikrai nesistengia specialiai gadinti baldų, tačiau baldai vis tiek dėvisi gerokai greičiau, kai ant laipiojama, sėdima ar net vaikštoma.

Atidžiai apžiūrėję savo baldus tikrai pastebėsite įdrėskimų, prilipusių šerių bei purvo žymių. Be abejo, visuomet galite stengtis savo keturkojį dresuoti, tačiau juk nežinote, ką jis veiks, kai liks namuose vienas. Todėl geriau rinktis tokius apmušalus, kurių šuo ar katė nesugadins. O tam bene pats geriausias pasirinkimas yra oda. Odinį baldą bus lengva nuvalyti, prie jo neprilips augintinio plaukai. Valykite odinius baldus specialiomis priemonėmis, kurios savo sudėtyje turi riebalų arba vaško.

Dar vienas gana geras pasirinkimas yra sintetinis audinys mikropluoštas. Jis tvirtas, ilgaamžis, nesidėvintis, todėl puikiai tinka visiems, kurie augina keturkojus. Šiame audinyje nėra kilpučių, todėl jame tikrai neįstrigs jūsų katino nagučiai. Nuo mikropluošto taip pat labai lengvai nuvalysite ir įvairias dėmes. Svarbu atkreipti dėmesį į audinio faktūrą. Parūpinkite, kad jis nebūtų grublėtas, priešingai, į jį įstrigs gyvūno nagai.  Venkite ir itin lengvai pažeidžiamų audinių, pavyzdžiui šilko, vilnos, lino.

 

Keli patarimai

Jei esate ekologijos šalininkas ir nutarėte, jog pirksite tik natūralių apmušalų baldus, turėtumėte žinoti ir pagrindinius šių audinių trūkumus. Didžiausias natūralių pluoštų (lino, medvilnės, vilnos,  bambuko) baldų apmušalų minusas yra sudėtinga priežiūra. Šie audiniai nėra tvirti, jie greitai išsitampo ir išskysta. Kad būtų tvirtesnis, natūralaus pluošto audinys, kuriuo bus apvelkami baldai, dažnai maišomas su sintetiniu arba padengiamas specialia atsparia danga. Jei siekiate ekologijos, geriausias pasirinkimas yra tokie minkštieji baldai, kurių sėdimoji dalis yra iš sintetinio pluošto, o atlošas iš natūralaus.

Visus minkštuosius baldus rekomenduojama statyti ten, kur jų nepasieks tiesioginiai saulės spinduliai. Kad ir kokie atsparūs yra šiuolaikiniai baldų apmušalų dažai, vis dėlto bėgant laikui dėl saulės spindulių poveikio jie ima blukti.

Minkštuosius baldus bent vieną kartą per mėnesį rekomenduojama nusiurbti dulkių siurbliu, taip pat reikėtų juos retkarčiais išvalyti ir specialiomis cheminėmis priemonėmis. Ant minkštų baldų atsiradusias dėmes būtina valyti nedelsiant, kadangi įsisenėjusių bus neįmanoma panaikinti net ir naudojant specialius valiklius.

Siekdami išvengti baldų erkučių, taip pat kvėpavimo takus dirginančių dulkių sankaupų ar tiesiog norėdami atnaujinti kiek pabodusį namų interjerą, bėgant laikui minkštųjų baldų apmušalus reikėtų pakeisti naujais. Neretai nusibodę senamadiški baldai tampa net ir prastos nuotaikos priežastimi.

Komentuoti su „Facebook “

2 Comments

  1. namu namu 1 rugpjūčio, 2021

    Aš iš pradžių rinkdavausi tokius baldus, kurių priežiūra būtų lengva, kad dėmes būtų lengva išimti. Bet šiais laikais tiek visokių priemonių, kad gali pirkti tai, kas tau gražu ir nesirūpinti, kad bus sunku išvalyti. Praktiškai viską išvalau be didelių vargų, tik su geromis priemonėmis.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.