Press "Enter" to skip to content

Rajono literatai – Meškalaukyje

Pulkų pulkais į gimtinę grįžta paukščiai, žiedelius į saulę jau kelia žibutės, ant karklo šakelių sutūpę prieš saulutę šildosi švelnučiai pūkučiai kačiukai… Na, gryna poezija ir tiek. Taip išsiilgto pavasario sekmadienis sutapo su Juozapynėmis ir Pempės diena. Dešimtąkart poezijos mūzos pakviesti į Meškalaukio daugiafunkcio centro salę rinkosi rajono literatai, atlikėjai paminėti Pasaulinės poezijos dienos. Ši kūrybinio žodžio popietė buvo skirta kraštiečio, iš Pažąsų kaimo kilusio kunigo, poeto Pranciškaus Masilionio SJ gimimo 115-osioms metinėms.

Apie kunigo ir poeto gyvenimo kelio vingius pasakojo Pasvalio muziejaus muziejininkė Bronislava Lapinskaitė. Šis aukštuosius mokslus Austrijoje Insbruke krimtęs kunigas buvo pasišventęs Dievui ir žmonėms. Jis Eucharistinio judėjimo Lietuvoje pradininkas, būręs jaunimą ir kunigus į žygį už tikėjimo išsaugojimą niūriais ateizmo siautėjimo metais, drąsino nusimenančius. Būdamas labai geros širdies, dalijosi su mažai turinčiais, pirko parapijiečiams vaistus, jaunimui knygas, skatino siekti mokslo. Už uolumą buvo blaškomas iš vieno užkampio į kitą, iš vienos parapijos į kitą su įsakymu „sėdėti bažnyčioje“.

Draudimai kunigo nepalaužė. „Mane supa Dievas ir žmonės. Jiems aš gyvenu, su jais aš gyvenu“, – sakė jis. Iš pasiturinčios, devynis vaikus auginančios ūkininkų šeimos kilęs kunigas Pranciškus Masilionis dievino motiną, brolius ir seseris, mylėjo ir paprastą žmogų, kurio darbštumui negailėjo pagyrų, pamoksluose lygindavo su jo taip mylimomis bitelėmis, kurias galėjo stebėti valandų valandas. Mūsų rajone jis darbavosi Saločių ir Kriklinių bažnyčiose altarista.

Mirė Pranciškus Masilionis Šiauliuose, būdamas Radviliškio rajono Sidabravo bažnyčios klebonu, čia ir palaidotas. Tikintieji jį prisimena kaip ramų, kuklų, iškalbų, giliai tikintį, gabų dvasiškąjį Tėvą Pranciškų, palikusį nemenką pluoštą savo kurtos poezijos, sklidinos meilės Dievui, gamtai, motinai, žmogui ir savo kraštui, Lietuvai.

Apie sakralinę poeziją ir P. Masilionio kūrybą kalbėjo Pasvalio literatų klubo „Užuovėja“ vadovė, mokytoja Regina Grubinskienė. Pirmiausia ji su susirinkusiais į kūrybos skaitymo valandą sužaidė viktoriną: apie pirmą eiliuotą lietuvišką knygą, kunigus poetus, jų išleistas knygas. Kiekvienam, atsakiusiam į viktorinos klausimus, padovanojo po knygą.

Mokytoja padėkojo bibliotekininkei Genei, mylinčiai poeziją ir uoliai buriančiai literatus į kūrybos skaitymus, įteikė jai dovanėlę. R. Grubinskienė apžvelgė kunigo kūrybą tiek, kiek mokytojai teko jos paskaityti, nes rajone jo išleistos kūrybos knygų neturime, tik savilaida mašinėle rašytus sąsiuvinius, paskaitė eilėraščių ištraukų.

Šiam garbiam kunigui skirtus savo sukurtus posmus skaitė literatės Bronislava Černiauskienė ir Bangutė Likpetrienė, kuri dar papasakojo, kaip Sidabrave žmonės prisimena ir mini dvasiškąjį tėvą Pranciškų Masilionį SJ, nes ten bibliotekoje darbavosi ir pati. Ant jo kapo nevysta gėlės, kultūros įstaigos, parapijiečiai, mokykla mini jo metines, gerbiamas jo atminimas Sidabrave.

Į kūrybos skaitymus susirinkę dešimt rajono literatų privertė susirinkusiuosius juoktis ir susimąstyti, liūdėti ir kvatotis, kaip ir kasmet, kai susirenka kūrybingi žodžio meistrai. Dainuojamosios poezijos skambesiu salėje sėdinčius pradžiugino mokytojas, kultūros darbuotojas Sigitas Paliulis, dainų skambesiu gėrėtis pakvietė Joniškėlio ir Švobiškio jungtinis ansamblis su vadove Nijole Stepuliene ir literatas Povilas Katkevičius, padedamas buvusio meškalaukiečio Arvydo Sutkaus, grojančio smuiku ir gitara.

Mažoji senelio Stepono Rimkaus eilių vaikams skaitytoja Aistė Atraškevičiūtė dovanų gavo knygelę, bibliotekininkės parvežtą iš knygų mugės. Rajono literatai Regina Grubinskienė, Povilas Latvėnas, Steponas Rimkus, Sigitas Paliulis, Vlada Kvedarienė, Banga Likpetrienė, Povilas Katkevičius, Bronislava Černiauskienė, Eugenija Armonienė ir Aleksandra Svidenienė atminimui gavo po užrašų knygelę, tušinuką, kad turėtų kur rašyti naujus eilėraščius kitiems poezijos skaitymams, ir megztą gėlės žiedą.

Organizatorės, bibliotekininkė Gėnė Rakauskienė ir daugiafunkcio centro vadovė Daiva Dokšienė, dėkojo renginio rėmėjams: ūkininkui Valdui Mulevičiui, „Agrarinių paslaugų“ vadovui Eimučiui Ramoškai, seniūnaičiui Stasiui Kiudžiui, Sigitos Kvedarauskienės įmonei.

Genė RAKAUSKIENĖ Rimutės

NAMIKIENĖS nuotraukos

Komentuoti su „Facebook “

Be First to Comment

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.